С юбилейна изложба „Началото…“ читалище „Балкански просветител 1871“ в Райково отбеляза 150 години от създаването си. Документалната изложба връща във времето на Възрожденска България. С писмо от  21.02.1871 г.  до редактора на в.“Македония“, списван в Цариград, е оповестено „въздигането и отварянето на многожелателното свято и човеколюбиво заведение „читалище“ в Горно Райково, с название „Балкански просветител“.

Будни райковци създават читалище, което и до днес събира и разпръсква искрите на родолюбие и приемственост. От името на кмета Николай Мелемов, заместничката му инж.Мариана Цекова поздрави читалищните дейци и ръководството на „Балкански просветител“. Тя изрази подкрепата си към читалищната дейност и удовлетворение от това, че поколения райковци отстояват, съхраняват и популяризират родопската традиция.

Бележитата годишнина на културната институция почетоха отец Запрян Шиков, командирът на 101-ви Алпийски полк, полковник Димитър Кацаров, директорката на ППМГ „Васил Левски“ Мария Илиева, приятели и съмишленици от  РБ“Николай Вранчев“.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I