„Представителите на частния бизнес разбраха колко е важно да подкрепят образованието, да предоставят възможности за стипендии, както и да осигурят достъп на учениците и родителите до същинския процес на работа в заводите и цеховете. Ще продължаваме да работим в тази посока. Предприети са и стъпки за развитие на професионалното образование във висшите учебни заведения. Търсим възможности и в сферата на висшето образование, в университетите на територията на област Смолян да бъдат разкрити атрактивни специалности, отговарящи на нуждите от кадри в региона, които да надградят професионалното средно образование. Това е един от начините да задържим младите хора тук, осигурявайки им възможност за трудова кариера и развитие по родните места“.

Това обяви заместник-областният управител Андриян Петров по време на заседание на Областната комисия по заетост, във връзка с представянето, обсъждането и съгласуването на държавния план-прием за учебната 2021/2022 година.

„През последните четири години в системата на образованието в област Смолян допълнителната инвестиция като финансов ресурс е 20 млн. лв. Тези средства са вложени в подобряване на материално-техническата база и изграждане на т.н. STEM-центрове, които водят до повишаване интереса на учениците към професиите“, посочи началникът на Регионалното управление на образованието Мария Семерджиева.

По отношение на държавния план-прием за учебната 2020/2021 година, той е изпълнен на 100%, при реализирани 37 от 37 заложени паралелки.

За предстоящата 2021/2022 учебна година се планира разкриване на професии с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда, както и професии, предложени от бизнеса и общините: ПГЕ „А.С.Попов“-гр. Девин - „Изпълнител на термални процедури“, дуална форма, „Икономическа информатика“; СУ „Никола Йонков Вапцаров“-с. Борино - „Приложна информатика“; СУ „Св.св. Кирил и Методий“-с. Върбина - „Приложна информатика“; СУ „Св. Княз Борис І“-с. Старцево - „Туризъм“; ПГ „Васил Димитров“-гр. Мадан - „Минна електромеханика“,  СУ „Св. Княз Борис І“-с. Старцево - „Туризъм“;  „Автоматизирани системи“ в ПГЕ„А.С.Попов“-гр. Девин, заявена от „Девин“ ЕАД; „Изпълнител на термални процедури“ в ПГЕ„А.С.Попов“-гр. Девин, дуална форма, заявена от  Спа Хотел „Орфей“; „Електрообзавеждане на производството“ в ПГТТ „Христо Ботев“-гр. Смолян, дуална форма – от Електроразпределение Юг ЕАД; „Автотранспортна техника „ в ПГТТ „Христо Ботев“-гр. Смолян – от "Искилиев" ООД , „НИК Стил“ ООД; „Минна електромеханика“ в ПГ „Васил Димитров“-гр. Мадан – от „Горубсо – ЕООД“; „Мехатроника“ в ПГСГСТ „Никола Й.Вапцаров“–гр.Чепеларе – „Амер Спортс България“ЕООД, Чепеларе.

При 827 завършващи седмокласници през 2020/2021 учебна година, заложените за 2021/2022 учебна година паралелки са 40, от които 21 професионални и 19 профилирани.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I