Основен източник на замърсяване в Смолян е отоплението с твърдо гориво, следван от транспорта.

Това бе обявено по време на заключителната пресконференция по проект  „Разработване на общинска програма за подобряване качеството на атмосферния въздух на Община Смолян“, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“

По този повод в програмата са заложени зони с ниски емисии, ако фините прахови частици са над нормата. В правомощията на Общинския съвет е да определя мерки в такива зони. Например, в определени часове, да не минава по тях тежкотоварен трафик или да не се използва отопление с твърдо гориво, бе посочено на пресконференцията.

Тази програма е нещо, което се надгражда. Например, санирането е част от тази програма. Другата мярка е обработката на пътища и улици през зимния сезон с химия, с която хората не могат да свикнат още. Трябва да се научим. Община Смолян включва администрацията и хората. Затова трябва заедно да работим и изпълняваме тези мерки, каза зам.-кметът инж.Мариана Цекова.  

Тя припомни, че проектът е разработен на база сключен договор за безвъзмездна финансова помощ на 19 март 2019 г. между тогавашния министър на МОСВ Нено Димов и кметът Николай Мелемов. Това беше един договор, за който много дълго време се говореше, но и изпълнението му ще трае доста дълго време, посочи зам.-кметът.

Договорът е за разработване на Общинска програма за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Смолян, която беше приета с решение на Общинския съвет на заседанието му на 21 януари 2021 г.

Общината изпълняваше програма, която изтече през 2020 г. и затова разработи  нова за периода до 2025 г., каза ръководителят на проекта инж.Хамди Моллов.

Извършена е оценка на съществуващото замърсяване на атмосферния въздух, като е направен анализ на измерени концетрации на фини прахови частици. Оценени са били и използваните методи до момента. В основната дейност е включено проучване и извършване на анализ относно произхода на замърсителя, основни източници, общо количество на тези източници, причинител на замърсяването, нивата на емисиите и др., подчерта инж.Моллов. Събрани са  данни за метеорологичното състояние на автомобилния парк, интензивност на МПС по основни улици, консумация на горива по видове и тенденции.

Всичко това е разписано в общинската програма и е изготвен план, който община Смолян от тук нататък трябва да изпълнява, за да може да се сведат нивата на ФПЧ до нормативно определените. Общинската програма е била съгласувана с РИОСВ и МОСВ. Проектът, по който е разработена програмата, е в размер на 287 444,80 лв. „Срокът за реализация е бил 18 месеца и все още сме в срока, в който трябва да отчетем самата програма. Този проект е основа за изпълняване на мерки, за които ще се търси финансиране, а някои мерки и в момента се изпълняват. Една от тях е свързана с дейностите по проекта за подмяна на горивната база“, посочи инж.Моллов.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I