„Етническата толерантност е нещо, което винаги ни е водило, а хора, които обичат своя Господ и своята религия, почитат и чуждата. Защото разбират и знаят какво е да си вярващ“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание, на което кабинетът отпусна допълнително 3 513 552 лева за ремонт и доизграждане на църкви и манастири и 140 088 лв. за аварийни ремонтни дейности по джамията „Фатих Мехмед“ в Кюстендил, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

„Нашите деди и прадеди са построили прекрасни църкви и манастири, а нашата основна задача и цел е да направим необходимото за тяхното опазване като културно-историческа ценност, като храмове Божии, в които да бъдат възнасяни молитвите към Всевишния. Благодарим и за средствата, отпуснати за двете духовни училища на Българската православна църква – Софийската и Пловдивската духовни семинарии“, обърна се Негово Високопреосвещенство Русенският митрополит Наум към премиера Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

На него присъства и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който изказа благодарност към правителството за отпуснатата помощ както за джамиите, които имат историческо значение, така и за училищата, където се подготвят бъдещите служители в джамиите. „За нас е от изключително голямо значение тези кадри да бъдат подготвени в България, да бъдат възпитани в духа на обич към Отечеството, с родолюбие, да знаят, че в бъдеще те ще работят в тази страна и ще й служат“, посочи главният мюфтия Мустафа Хаджи и допълни: „Във време, в което хора се опитват да използват религията за политически и користни цели, от голямо значение е да бъдем преграда към подобни опити“.

В хода на заседанието бе отбелязано също, че в края на миналата година започна реставрацията на джамията „Макбул Ибрахим паша“ в Разград, за което правителството осигури 712 450 лв.

„Реставрацията и запазването на джамиите допринасят за толерантното отношение на хората в България. Ние, в България, винаги сме живели заедно. Фактът, че днес всички заедно сме на едно място в Министерския съвет, още по-добре показва доброто отношение едни към други. Нашите бащи и деди са го започнали и наш дълг е да го продължим“, каза още главният мюфтия Мустафа Хаджи.

„Аз съм убеден, че когато средствата се инвестират в храмове, джамии, училища, читалища, това е само добре за народа. Тези, които не са го правили, са оставили и църквите, и джамиите да се рушат“, категоричен бе министър-председателят Бойко Борисов.

24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I