Минимум още две седмици ще има висок брой регистрирани с Ковид-19 в Смолянско.

Това обяви по време на онлайн брифинг на Областния оперативен щаб директорът на Здравната инспекция д-р Мими Кубатева.

За съжаление през тази седмица са достигнати най-лошите показатели от началото на пандемията досега. 14-дневната заболяемост показва 713,8 на 100 хиляди като за страната този показател е 717,72. През втората вълна рекордът по новорегистрирани  беше в периода 7-13 декември м.г.-288, а сега в периода от 22 до 28 март са регистрирани 388 позитивни. За една седмица са хоспитализирани и 100 болни с коронавирус, обясни д-р Кубатева. По думите й с този брой хоспитализирани натискът върху лечебните заведения се е увеличил. Към понеделник ковид леглата в болниците са 240. В Смолянската болница са увеличени с 20 и вече са 140, в другите болници също броят им е увеличен. Заетостта им е 90-95 процента.

Според д-р Кубатева причините за нарастващия брой позитивни е силно заразният британски щам. Наблюденията на специалистите са, че почти всички контактни на болни впоследствие развиват симптомите на ковид. Този щам заразява и много млади хора-ученици и деца. Голяма част от хората продължават да не спазват противоепидемичните мерки.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I