Синдикат „Образование“ направи национално проучване относно осигуреността и спецификата на образователната система за работа в електронна среда от разстояние, се посочва в прессъобщение до медиите от страна на синдикалистите.

През последната година българските учители и директори направиха гигантска крачка към дигитализацията на учебния процес и направиха възможно едно успешно синхронно дистанционно обучение, с което образователната система успя да продължи своята работа в условията на пандемия и българските ученици получиха и получават възможно най-доброто за извънредното положение и ситуация обучение.

Но каква беше готовността на образователните институции преди година – повече от скромна, като само около 600 училища имаха свое собствено облачно пространство, с обучение на учителите за работа в дигитална среда. Стартът беше неравен при различната готовност за използване на дигитални технологии от училищата в страната. Много бързо училищата се приспособиха и заработиха ефективно и то предлагайки синхронно обучение, нещо нехарактерно за много европейски образователни системи.

Друга важна характеристика на готовността беше, че над 50% от учителите нямаха служебна дигитална техника, а интернет достъпът за работа в електронна среда, учителите плащаха от личните си бюджети, посочват от синдикат „Образование“.

Осигуряването на добро електронно обучение, „струваше“ на учителите огромно натоварване, брутално прегаряне, при дневна работа над 12 часа за работа с учениците, за изготвяне на дигитални методически продукти и обучение за работа в образователните платформи.

Целта на изследването на синдиката е сегашното състояние на системата и политиката по дигитализация на „Дирекция ИКТ“ на МОН.

Към месец март 2021 г., 69,7% от участниците в изследването отговарят, че в тяхната образователна институция имат собствено облачно пространство, което е най – доброто управленческо и педагогическо решение за тях. 30,8% нямат облак или ползват електронни ресурси на МОН.

Синдикат „Образование“ продължава да предлага дните 1 и 2 април да бъдат част от априлската ваканция, а НВО в 4 клас да бъда отменено. Синдикатът апелира, ако МОН не вземе решение за начало на пролетната ваканция от 1 април, то кметовете на общините да вземат това логично решение в интерес на ученици и учители. Разбира се решението за начало на ваканцията е добре да види бял свят малко по – рано от вечерта срещу 1 април.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I