Вихри се т. нар.“шпионски скандал“. Съответно, по стара традиция, цял народ стана разбирач и анализатор на подобни фрагменти от действителността.

Американският президeнт Байдън дори опита да се пребие по стълбите. Малко след като нарече Путин „убиец“.

Велможите от страната ни хорово закрякаха. Вой на гарги.

Нека обаче размишляваме за историята.

Остров Корсика. Родното място на бъдещия император на Франция Наполеон Бонапарт. Един скромен по произход мъж, който от ефрейтор става император. Начело на най-голямата и способна армия в света в началото на 19 век. Възприема се и като идеолог на бъдещия Европейски съюз. Само заради наложеното от него ембарго на Англия води войни и цяла Европа се съобразява с волята му. Води войските сам. Победоносната и страшна армия на Наполеон не познава поражение. Гений на военното дело. Обожаван дори от руската аристокрация. Огромна част от „Война и мир“ на Толстой е написана на френски. Просто елитът в Русия е използвал този език.

На Наполеон не му е трябвало кампания на Изток. Притежава цяла Европа. Желанието му е да фалира Англия защото не може да я превземе. „Русия е гигант на глинени крака“, казва Бонапарт преди тръгването към Русия. Егоцентризмът и победите го заслепяват. Преди това иска за съпруга сестрата на руския император. Отговорът е убийствен: „Ние принцеси на френски селяни не даваме“.

Това победоносният Наполеон не може да преглътне. Помита всяка съпротива и влиза в обезлюдената Москва. Генерал Кутузов не спазва заповедите на императора и се оттегля. Защото е тактически гений. Знае, че не може да се справи с перфектните войници, горели в десетки сражения, на Наполеон. Но може да съхрани свежестта на своята 40-хилядна армия в околностите на Москва. Защото след Москва, Наполеон ще тръгне към столицата Петербург. Кутузов изчаква да последно, оплюван и от императора, и от офицерите си. „Зимата ще свърши своето, тя е съюзник“, изрича Кутузов. И тя връхлита френските войници, които са подготвени за лятна кампания. Отдават се на разгул в Москва, деморализират се. Наполеон нарежда прибиране към Франция. Храна няма, облекло също. Близо две трети от френската армия намира смъртта си по обратния път. В тила й вече са десетките хиляди отпочинали и много, много ядосани войници на Кутузов.

Година и половина по-късно руснаците прeвземат Париж. Император Александър не допуска и един прозорец да бъде счупен във френската столица. След победата просто се изтегля.

Повече от век по-късно телефонът на Сталин звъни. Обаждат му се от Лондон. Честитят му превземането на Берлин. Отговорът му е кратък: „Какво толкова, Александър е влизал в Париж“.

 

***

Поуките на историята. Играем си на шпиони, там, където атовете се ритат. Магарешки рев е единственото продуцирано към момента.

 

Поуките на историята не са научени.

 

***

 

Иначе в Министерството на отбраната и Военното разузнаване си вони отдавна. И се въртят едни огромни обществени пари, и се продават на безценина атрактивни, и се върти алъш-вериш с информация за търгове, и се… чудиш само тези, които са се продавали за жълти стотинки ли ще са клиенти на прокуратурата?

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I