Има много недорасляци в политиката. За жалост. Много хора, които се опитват да формират мнение, въпреки всичко. В името на няколко гласа повече. С претенцията за „умност и красивост“.

Един кандидат за депутат изрече, че „Балканската война създава разделение между хората от двете страни на границата“. Да е от Лом, да го подминеш, но да е от Родопите-не бива. Не трябва, заради кръвта…

 

Една история.

Двадесет и няколко годишен мъж от Родопите. Притежава една „шепа земя“. Тя и семейството му са всичко. Това е неговата Вселена. Призван е обаче да се включи в същата тази Балканска война. Тръгва на фронта, оставяйки три малки деца и съпруга. Тя поема воловете, за да обгрижва земята. Всичко, което нивата роди, това ще изхранва семейството през цялата година. Всичко, което тя ушие, това ще носят децата. Няма пари, няма супермаркети, няма промоции. Само най-голямото дете ходи на училище. Другите са на нивата. Само за едното има пари за школо. Другите учат вечер на свещи от неговите читанки.

Бащата загива. При атаката и превземането на Одрин. Завинаги остава там, в някакъв масов гроб.

От тук започва страшното. Това семейство трябва да се справя само. С трохите на едното дете, се отглеждат другите. С учебниците на голямото, се възпитават останалите. Тези деца порастват и създават семейства. Борят се с недоимъка цял живот. И въпреки това успяват да отгледат и възпитат интелигентни, образовани, културни хора.

Нито един потомък не е обвинил държава, правителство, за тогавашното решение да се води война. Тя е неизбежност. Тя е чест, тя е всичко, което обединява хората с едната шепа земя и хората със също толкова имот, останали в пределите на Османската империя, също част от този народ.

Умножете тази история по хиляди. Хиляди едни и същи съдби след най-българската война…

 

***

 

И днес, в името на няколко гласа повече по избори, да се правят упражнения върху миналото, поставено на домашния олтар в почти всяко семейство, е светотатство.

Дали си от „зелените“ или „пембените“ няма никакво значение. „Зелената политика“ не трябва да се възприема като каране на ски, извършване на физиологически нужди из храстите. Или пък бране на халюциногенни гъби из „Хайдушки поляни“. Това  е отговорност както към настоящето, но така и към миналото. Защото дори коренната система на тези храсти и дървета е приютила кръвта на едни деди, които са нямали нищо, но са постигнали всичко. Битка за истинското „зелено“, за нашата земя.

 

***

 

Въпросният кандидат се извини в социалните мрежи за невежеството си. И въпреки това, този текст е за да не се повтарят подобни грешки.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

2 comments so far,Add yours

  1. Браво! Страхотна и поучителна статия!! Ценностната система за жалост на много хора е изкривена! Дано вече се поучим от грешките си и да се борим за децата си! Поне те да живеят в една по-добра страна!Защото досега допуснахме само да ни мачкат,гонят и стопяват като нация! Лично за мен 04.04.21г е една голяма,но една от многото крачки,които трябва да извървим за осъществяването на мечтата!Мечтата да живеем добре,свободни и да се борим срещу неправдите! Не на корупцията!!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Сандов, четеш ли?

    ОтговорИзтриване

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I