Какво се крие зад статистиките с ковид пандемията и как се оправят хората и лекарите? Четем за различни случаи, докато и ние не станем случай. Лудницата е пълна и за лекари, и за болни. Хората буквално са психясали и търсят помощ в Спешното отделение за болки в гърлото, за хрема, за лека кашлица и болки в главата. В същото време може спешно да трябва да се окаже помощ на пациент със съмнения за инсулт. Там всяка минута е ценна, алармират лекари. За радост, в смолянската болница няма върнат човек и на такъв, на когото да не е оказана помощ. 

И тук топката се връща към личните лекари. Това са техни случаи, но ако случайно някое джипи не вдигне телефона поради различни причини хората със съмнения за ковид веднага се обръщат към спешната помощ. Нормално е, навсякъде се съобщава, че смъртоносният вирус се развива бързо, нанася поражения на белия дроб и сърцето и колкото по-бързо се потърси помощ, толкова е по-голям шансът за излекуване и да няма усложнения.

 

Разполагаме с легла

 

„Разполагаме с легла. От 10 в интензивния сектор 9 са заети. Добрата новина е, че повечето са само на кислородна маска, което увеличава шанса им да оздравеят“, коментира изпълняващия длъжността директор на МБАЛ-Смолян д-р Емилия Апостолова. Тя се обръща с призив към хората: „Не стойте вкъщи. Не се самолекувайте. Ако се почувствате зле, потърсете общопрактикуващия лекар. Търсете нашата помощ. Не се съгласявайте да ви лекуват по телефона“. Д-р Апостолова съобщава, че една немалка част от хората по-късно постъпват в болницата. През почивните дни натискът върху Спешно отделение пък е много голям. Мястото на амбулаторните прегледи не е за Спешно отделение. Тя обяснява също така, че ще бъде разпореден триаж в спешното отделение – пациенти, които не са спешни по медицинския стандарт, трябва да бъдат пренасочвани за преглед на втория етаж в неотложния кабинет, който работи от 20 часа до 8 часа, както и в събота и неделя по цял ден. През работните дни, за неспешните случаи, от 8 сутринта до 20 часа вечерта, пациентите трябва да се обръщат за медицинска помощ към личните лекари.

 

Половината капацитет е за ковид

 

„В МБАЛ-Смолян 50% от легловия фонд е за лечение на пациенти с COVID. Спрян е  плановият прием, тъй като неврология, урология, очно и ушно отделения са включени в ковид-зоните, а за спешните пациенти от тази патология сме осигурили места за лечение извън ковид-зоните. Почти целият персонал от лекари и медицински специалисти участват в лечението на ковид-пациенти“, посочват от болницата. Областното лечебно заведение разполага с 6 ковид-зони, в които са подсигурени 140 легла.

 

Писмо до джипитата

 

Ще има и писмо до личните лекари. Изпратено от Областния оперативен щаб. В него ще се апелира джипитата да спазват нормативната база, защото има оплаквания, че някои от тях не поемат на 100 процента грижите за пациентите си.  

Ясно е, че има проблем. Преди ни съветваха при симптоми да търсим личния лекар и той по телефона да ни лекува, а сега да бъдем прегледани. Имате симптоми и отивате при джипито си. Там се налага да чакате докато влезете при него, защото преди вас има други. Едни чакат за медицинско, други за рецепти от НЗОК, трети с бебета чакат да влезнат. Поликлиниката е пълна, защото в нея кабинет има не само едно джипи. Чакат и такива, които след карантина трябва да си вземат болничен лист. Всички са на едно място - болни, със симптоми и здрави. Няма как джипито да разпредели всички и да прецени кой, кога да дойде.

 


Опасността от заразяване е налице

 

„На съпруга ми му откриха ковид след писиар тест. Поставиха ни под карантина. Аз също развих симптомите. Изписваха ни антибиотик по телефона и наши близки ни купуваха лекарствата. Минаха 14 дни, още кашлям и не съм се възстановила, но се наложи да взема болничния си, защото трябва да го представя в работата. Чаках два часа пред кабинета на джипито си. Беше нервна, дори не ми даде възможност да я попитам какви лекарства да пия, защото не се чувствам още добре. Исках снимка за бял дроб и на кардиолог, но тя диктуваше данните за болничния ми и ми каза, че нямам право на повече болнични. Реших да си платя за снимка на бял дроб, за да видя дали нямам някакви усложнения. Взех си от платената ми отпуска 7 дни, защото не се чувствам излекувана и ме е страх да не заразя колегите си. Само мога да ви кажа, че съм разочарована безкрайно от отношението към мен“.

Това е само една от историите, които разкриват какво се случва. Жената, споделила своя случай, казва че няма да сменя джипито си, защото няма да има никаква разлика.

Друг мъж пък разказва, че докато ти излезе резултатът от писиара, ако си безотговорен, можеш да заразиш много хора. „Имах симптоми на ковид, обадих се на личния ми лекар и тя ми каза да отида веднага на следващия ден при нея, за да ме прати на писиар тест. Естествено бях без час, пълно беше с хора, не само заради ковид, а и за други медицински дейности. Влезнах и дори не ме прегледа. Каза ми „С ковид си, отивай на писиар“. Там, пред микролаборатория, поне има ред. Извиваше се дълга опашка, но хората чакаха на разстояние. Взеха ми проба и ми казаха на другия ден да се обадя за резултата. Много любезна и внимателна лаборантка, не изпитах болка и при вземането на пробата. Жената ми даде телефон, на който да се обадя за резултата. Първото нещо, което направих, е да си платя тока и интернета, да си напазарувам, защото няма кой да ангажирам да ми плаща сметките, а за храна впоследствие щеше да помоля мой братовчед да ми носи. Взех да се подготвям за карантината. За моя радост тестът ми се оказа отрицателен. Разказвам ви това, за да разберете, че докато излезе резултат и докато бъдеш поставен под карантина, можеш спокойно да ходиш, където си поискаш, ако си безотговорен. Да не говорим за хора, които пък изобщо не търсят лекарска помощ, а са носители на вируса и го карат на крак. Нямам ковид, но продължавам да кашлям, а личната лекарка приключи с мен с отрицателния тест. На моя глава си взех антибиотик и антивирусен препарат, който аптекарката ми препоръча и се пооправих,“ разказва своята история смолянчанин.

 

По цял ден хвърчат линейки

 

Едва ли и личните лекари са толкова виновни, те са с големи пациентски листи, а и болните с коронавирус се увеличават.Всеки втори писиар е положителен. Те също гледат да обхванат всички, които се нуждаят от помощ, но и времето и възможностите им не стигат да са цял ден „на педал“, а в същото време да оправят документация и да отговарят на обаждания на пациенти.  

И всичко това при прогноза, че минимум още две седмици ще има висок брой регистрирани с Ковид-19 в Смолянска област, според здравните експерти. Фейсбук се превърна в некролог. Всеки ден хората пускат за починал свой близък, други пък търсят молитвена помощ за болните. Станаха и вече много малко тези, които отричаха вируса. За една седмица са хоспитализирани и 100 болни с коронавирус, натискът върху болниците става все по-голям. По цял ден хвърчат линейки. Медиците в страната масово недоволстват, че от първи април се разхлабват мерки.

И да търсим, и да не търсим виновни, в този хаос и лудница трябва да живеем, а лекарите да ни лекуват. Доста хора не искат да се ваксинират заради усложненията. Други пък са категорични, че ще се имунизират, само и само да имат някаква защита.

В условия на пандемия е страшно. Все пак търсете навреме лекарска помощ, не се самолекувайте и спазвайте противоепидемичните мерки, защото никой не е застрахован.

Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I