Официално отвори врати за посетители  уникална обществена колекция „Историята и културата на село Върбина, общ.Мадан”. Кметът на общината Фахри Молайсенов, заедно с председателя на читалището Снежана Касабова, прерязаха лентата.

Експозицията е с местно значение и е подредена в  НЧ“ Братан Шукеров – 1953“ в село Върбина. Колекцията съдържа над 550 броя експонати, признати за движими културни ценности от областите археология, нумизматика, документалистика и етнография.

Музейната сбирка е открита през 1988 г. в сградата на ученическия пансион на СУ „Св.св.Кирил и Методий” и е дело на бившия музеен уредник-археолог Трайко Филипов, учител по история в с.Върбина в периода от 1986-1991 г. През 2018 г., със съдействието на Община Мадан, музейната сбирка е преекспонирана в сградата на НЧ „Братан Шукеров-1953” с.Върбина. Читалището е приемник на делото на Трайко Филипов и продължава да я обогатява с експонати, дарени от жители на община Мадан. През 2019 г. е регистрирана Обществена колекция „Историята и културата на село Върбина, общ.Мадан” към НЧ „Братан Шукеров-1953” с.Върбина в Министерството на културата под №6 за Смолянска област в списъка на обществените колекции.

В емоционалното си слово Снежана Касабова благодари на всички, които са допринесли  за осъществяване на начинанието.„Не бихме успeли, ако не бяхме получили пълно съдействие и помощ от кмета на община Мадан и неговия екип. Предстои ни експертна оценка и индификация на още  430 експоната. Имаме идея да кандидатстваме за включването ни и в 100-те Национални исторически обекта, а също и за създаването на книга. Наредбата ни позволява да определим такса посещение, но читалищното настоятелство реши да не го правим, а сме поставили кутия за дарения”, заяви още тя.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I