Директорът на Здравната инспекция в Смолян д-р Мими Кубатева и инфекционистът д-р Сийка Чернева взеха участие в онлайн срещи с директорите на детските градини и училищата в областта, инициирани от РУО-Смолян, като част от разяснителната кампания на МОН за имунизиране на работещите в образователната сфера.

На срещата с директорите на училища д-р Чернева представи организацията на ваксинационния процес в областта и създадената възможност за ваксиниране на всеки изявил желание.

Увеличеният процент ваксинирани, заети в образователната система, е ключова  предпоставка за по-дълъг присъствен учебен процес в училищата и детските градини.  Колективите трябва да бъдат подготвени и защитени, за да могат да са полезни на децата, учениците и на себе си, изтъкна зам.-министърът  на образованието и науката  г-жа Евгения Пеева, на срещата с директорите на образователни институции.

За да има нормален учебен процес и нормални физически контакти, трябва да се подходи отговорно, мъдро и да се вземе изключително правилно решение в посока на ваксинация. Информираността е най-важният мотиватор за стимулиране на хората за вземане на това решение и цялостна защита в пандемията, с максимално дълго съхраняване на здравето, минимална заболяемост и максимална степен на отворени социални физически контакти.

Обърнато бе внимание на персоналния подход към всеки един човек в зависимост от неговия здравен статус /алергии, хронични и автоимунни заболявания/ и оценка на състоянието в момента. Това следва да бъде направено от личния лекар и да се определи най-подходящия момент за ваксинация и вида на  ваксината. При преболедувалите е необходимо да се следи нивото на антитела и едва при спад, да се  прилага ваксина.

Д-р Кубатева подчерта, че информацията е в основата на правилен избор и  решение. Тя представи данни за разпространението на Ковид-19 в областта и акцентира, че сега е моментът за ваксинация, тъй като епидемичната обстановка в областта и страната е спокойна и ваксинационният процес ще протече без допълнителни рискове за заразяване, възможни при висока циркулация на вируса, каквато се очаква от неговия Делта вариант. Също така времето до началото на есента е достатъчно за изграждане на пълен имунитет, което е важно за работещите в системата на предучилищното и училищното образование. В РЗИ са налични 4 вида ваксини срещу Ковид-19. Те са достъпни за всички желаещи. Ваксини се поставят от ОПЛ и в РЗИ, като при заявка се предоставя и мобилен екип на място.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I