До хилядарка за първолак и пожелания за първия учебен ден

Обичайно първолаците  се вълнуват много и чакат с нетърпение първия звънец, който ще ги призове да влезнат в класните стаи. Лятото си отиде, а с него и безгрижието и глътката въздух, която си поеха хората в условията на пандемия. Броени дни остават до първия учебен ден. От много години 15 септември се превръща в бреме не само за родителите на първокласниците, но и на по-големите ученици. Сега картинката се допълва и от растящата инфлация и Делта варианта на ковида. Темата с дистанционното обучение пак стана актуална, както и носенето на маски в училище. Вече се убедихме, че пандемията от Ковид-19 няма намерение да приключва, а напротив задълбочава се. Ясно е и  друго-дистанционното обучение се наложи  и стана  все по-предпочитано.

Ясно е едно-родителите да имат нет, лаптопи

Засега откриването на учебната година ще бъде присъствено, съобщиха от МОН. Но докога ще ходят учениците на училище никой не знае. Няма я и онази тръпка от първия учебен ден. Сега нищо не е ясно. Само едно-родителите трябва да разполагат с неограничен интернет, лаптопи или компютри. Още от лятото се водеше дебат за и против маските в училище. В крайна сметка бе решено,  че малките ученици няма да ги носят.

Децата със специални потребности

Родители на дете със специални образователни потребности изпадат в ужас от онлайн формата. „Дъщеря ни има проблем с концентрацията и за нея няма никакъв смисъл от това обучение. Тя ни споделя, че нищо не запомня. Често закъсняваме за работа, защото влизаме в платформата, тя сама не може, но като тръгнем  на работа не можем да помагаме. Ако спре случайно пък токът, тя не може пак да си влезе в платформата пък и да влезе какъв смисъл като нищо не запомня? За тези дечица хич не е подходящо това обучение. Иначе ползваме ресурсно обучение в Смолян, от което сме много доволни, защото учителка специално се занимава с нея по повечето предмети. Сега като има онлайн обучение ние трябва да поемаме  нейната функция. Трудно е и работа, и ангажименти вкъщи, а и на детето трябва да помагам. Този вирус обърна живота ни и наистина нищо не е вече същото, а ужасът пак започва след лятната ваканция“, разказват родителите.

Спорен е въпросът и какво онлайн обучение водят децата от малцинствата или от по-малките села. Дали всички имат интернет и лаптопи, защото от телефона не е същото. Има и бедни родители, които нямат средства да плащат интернет, а да купуват лаптопи е изключено.     


Съсипва се психиката на децата

Продължава и проблемът с прилагането на  дистанционното обучение на ученици в по-малки населени места, където интернетът е слаб, а материалната база не чак толкова добра и как ще реализират преподаване на учебен материал учителите по физическо или изобразително изкуство. „А как си представяте онлайн обучение на дете в първи клас, това е мисия невъзможна“, коментира учителка и допълва, че темата е важна за всички. Родители изразяват мнение, че не е полезно децата да стоят дълго време с маска, а и не е гаранция, че това би ги предпазило от вирус. Ученици, които са напред в информационните технологии приветстват дистанционната форма. Но най-големия минус е, че децата не могат да общуват помежду си и с учителя. Няма я играта на двора и шумните междучасия. Това е и болката на учениците, която най-вероятно ще се повтори.

Като изключим приготовленията за първолаците, които започват от лятото, все още не се усеща в Смолян суматоха преди началото на новата учебна година. Като че ли не само учениците, но и родителите не бързат още с купуването на учебници и помагала преди 15 септември. По смолянските книжарници се предлага богато разнообразие и като артикули, и като цени на ученически пособия. Според продавачите голямата лудница ще настъпи точно след откриването на учебната година. Тогава ще тръгнат и ученици, и родители да търсят учебници с определени автори от училищата, тетрадки, помагала и др. И така до края на септември ще има шетане от книжарница в книжарница и от магазин в магазин. 

От 400 до 1000 лева за първолак

Повечето родители на първолаците вече са купили всичко необходимо за този специален ден. Такова е мнението на книжарите, които споделят, че още през летните месеци са се продавали тетрадки, помагала и други пособия. По-заможни майки и татковци са отделили от семейния бюджет 1000 лв.,  като в сумата влиза и купуването на мебели – бюро, стол, лаптоп и др. По-бедните родители споделят, че с около 400 лв. са подготвили детето си за първия учебен ден. Майка на петокласничка пък посочва, че за дъщеря й са отделили 500 лв., за да я подготвят за училище.

Много от родителите споделят, че са купували от по-големи близки градове всичко необходимо за първия учебен ден. Там разнообразието е голямо, а и ученическите пособия са по-евтини.

„Един химикал, една тетрадка“

По-големите ученици пък изобщо не се вълнуват толкова от подготовката си за училище. „Трябва ми една тетрадка и един химикал, учебници няма да купувам. Важно е, че имам неограничен интернет и хубав телефон, защото пак онлайн ще учим”, категоричен е тийнейджър, който сега ще бъде в десети клас. Момчето казва, че всичко, което му е необходимо за обучението, си го намира в интернет и не вижда смисъл родителите му да дават пари за учебници.

Такива са настроенията преди началото на новата учебна година. Неяснота, изчакване и неособен трепет в очакване на първия учебен ден. И тази учебна година по всичко личи, че ще бъде белязана от ковид пандемията. Дистанционното обучение пак ще бъде на преден план и ще си остане предизвикателство за ученици, студенти, преподаватели и родители. Другото ще стане ясно в движение, както се казва.

Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I