24rodopi.com/Темата +

Дни и нощи дебнене и накрая… еленът от родопското село Кьосево бе упоен, за да бъде преместен на защитено място край Бургас. Историята му, вече е добре позната - израснал със стадо крави, които впоследствие започнал да наранява. Опитите на Ловното дружество да бъде върнат при останалите елени с гумени патрони не даде резултат, остана решението да бъде отстрелян. Това доведе до спасителна акция по преместването му. В нея се включиха кметът на община Кърджали Хасан Азис, който го откупи от Ловното дружество. Журналисти съдействаха чрез собственика на зоопарк Бургас, който безвъзмездно пое транспорта. Ангажирани бяха ветеринари и местни хора от Кьосево. Последваха часове на дебнене из гората, а впоследствие часовете се превърнаха в дни. Първият опит да бъде упоен и транспортиран се оказа неуспешен. Търпението обаче даде резултат и след точно шест дни еленът лопатар бе упоен. 

„Дебнеха го няколко души, успяха да го доближат и изстреляха първата стрела. Животното се олюля и падна, после пак се изправи, наложи се втора стрела.

В началото се плашеше и не даваше да го доближим толкова, но в крайна сметка работата стана“, обясни как точно е станало упояването на елена кметът на Кьосево Нурхан Юмер.

Животното бе поставено в специален сандък, документите по прехвърлянето – предадени.

„Първо ще мине през карантина, ще бъде обезпаразитен вътрешно и външно и след това пуснат в гората“, обясни собственикът на зоопарка Кръстьо Дъбов на кмета Хасан Азис малко след като животното бе поставено в транспортната клетка.

„Организацията беше на супер ниво! Знаете, че първия ден го преследвахме с кравите, два пъти беше улучен, но не и упоен, но в крайна сметка местната дружинка и хората от селото се справиха“, допълни още Дъбов.

“Животът на елена бе съхранен, а това е хубав и щастлив край и за него, и за нас. Кърджали показа едно добро отношение към дивите животни. Съвременниците на Орфей показахме, че добре се грижим за тях“ , посочи кметът Хасан Азис, минути след като помогна за прехвърлянето му.

„Смятам, че намерихме най-доброто решение и се надявам, че хората няма да мислят, че ловците са само убийци“, каза от своя страна председателят на Ловното дружество Васил Дончев след успешния край на акцията./24rodopi

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I