Който оцелее, оцелее! Чака ни тежка зима и нов скок на цените на тока за бита, природния газ и твърдите горива. Поскъпването по борсите за дърва за огрев и пелети вече е факт. А от началото на новата година по-високи сметки ще очакват и домакинствата, които се отопляват на ток и парно.

При електрическата енергия на свободния пазар през последните месеци ръстът е 100%. А това ще повлече нагоре сметките за ток и парно още от началото на новата година, прогнозират експертите. По-скъпо по борсите вече купуваме и дърва, и пелети – средно с между 20 и 40%.

 

Ние все това правим-оцеляваме

 

Пак ще оцеляваме, ние все това правим, коментират родопчани. Хората са много притеснени от осигуряването на топлото, защото зимата в Смолян продължава поне шест месеца. А семействата с малки деца още от края на септември започнаха с отоплението. Родопчани са предвидливи и още от лятото се подготвят за топлото.

Блоковете в Смолян целогодишно са се превърнали в складове за дърва. Дори има разпри между съседите как да се разпредели междублоковото пространство, за да може всяко семейство да си подреди цепениците. Обичайна гледка са пълните тераси с нарязани дърва-хем е по-удобно, хем ще се спести някой и друг скандал със съседите. Доста са и тези, които пълнят избите си и там ги цепят. Така пък нарушават спокойствието в блока.

В Смолян целогодишно се режат и доставят дърва. През летните месеци, когато зимата ти се струва далеч, шумът от резачките не спира. Казано иначе, подготовката за зимата е в рамките на 12 месеца. Всеки смолянчанин знае, че студеният сезон е половин година, затова подготовката за него не спира.

 


80% от отоплението е с дърва

 

Заради скъпата електроенергия около 80 на сто от хората се отопляват с дърва, а всяка пета къща вече е с локално парно. Да, но сега всичко поскъпва и някои хора изчисляват, че дори и токът ще им е по-изгоден, защото го плащаш всеки месец, а за дърва и пелети трябва да подготвиш между 500 и 1500 лв. в зависимост от това колко стаи ще се отопляват и за какъв период от време на деня.

„Пет кубика нарязани букови дърва ни струваха 500 лв., 100 лв. за кубик. Понеже сме в града не платихме транспорт, но ако сме извън населеното място, поне с още 40-50 лева ще се вдигне цената“, коментират хора, които наскоро са се снабдили с дърва. Иглолистните вървят 60 лв. на кубик, без да са нарязани и транспортирани до жилището.

 

Спокойна зима – с до 20 кубика

 

За да е спокойно през зимата, всяко домакинство в Смолян се нуждае от 5 до 20 кубика дърва. А за тези с локално парно доста повече-до 30-40 кубика. Тези, които са на локално парно, са убедени, че с дървата им излиза по-изгодно. Имат и топла вода и не се налага да пускат бойлера на ток. Локалното парно топли всички стаи, а ако ползваш ток само за една стая за климатик на месец ще ти излезе около 200 лв., а с ел.печки може и до 300 лв. Цената се вдига като ползваш и бойлера, готварската печка и другите уреди. Тези пък, които имат печки на дърва, си готвят на тях и пак си спестяват.  След снежното бедствие преди години, когато нямаше ток със седмици, хората още един път се убедиха в предимството да се топлиш на дърва.

Други обаче не разсъждават така. Ако климатикът е качествен с него е много по-добре, поддържа постоянна температура и през нощта. „С малко дете сме и зимата установихме, че когато работят двата климатика е доста икономично, плащахме за цял месец между 120-140 лв. за ток като в цената влизат и другите уреди. Затова тази зима оставаме на ток. Няма чистене на печки, цепене и пренасяне на дърва, както и съхраняването им. Плюс това не даваш наведнъж парите, а всеки месец. Много по-добре е. Детето вече е на детска градина. Аз и съпругът ми работим и ще можем да си позволим да плащаме и по–високи сметки“, коментира смолянчанка.  

 


500 лева за тон пелети, а стига за месец

 

„Купихме пелети, щяхме да получим удар – 500 лв. за тон, който стига горе-долу за месец. Ще купуваме месец за месец, дано не ги вдигат повече,  ама кой знае. За нашия етаж около 5 тона отиват на зима. Това прави 2 500 лв. и отделно и ток ще си плащаме. Преди бяха по 280-290 лв. за тон. Страшно е, а не се стои на студено. Децата пак ако се обучават онлайн и са по цял ден у нас, не ми се мисли“, споделя по темата смолянчанин.  

По проекта за подмяна на горивната база в Смолянска община, периодът за подмяната на уредите ще започне след провеждането на предвидените обществени поръчки – 12.2021 г. – 31.12.2023 г., съобщиха от администрацията.

Ще се финансират уреди, работещи на пелети (сухи камини, камини с водни ризи, котли); на ток – климатици; на газ – котли; уреди на друга биомаса (печки екодизайн).

Община Смолян е в процес на обявяването на обществената поръчка за доставка на новите отоплителни устройства. По този повод  се чака становище на Агенцията за обществени поръчки. Очакваната дата за сключване на договор с избрани изпълнители е края на месец ноември тази година, при условие че няма обжалване на процедурата. Реалното изпълнение на проекта, т.е. подмяната на отоплителните уреди, се предвижда да започне в края на 2021 г. и да продължи през 2022 г. По проекта се предвижда да бъдат одобрени за финансиране 2235 домакинства или да бъдат доставени 3108 нови отоплителни уреди.

По този повод общината посъветва хората да си осигурят отоплението за тази зима.

 

Складираните дърва по тротоари пречат и на зимното почистване.

 

Снегорините не могат да минат по улиците да почистят снега. Хората остават глухи и на апелите на администрацията да бъдат премахнати дървата. Те си стоят навсякъде и е грозна гледка как междублоковите пространства, зелените площи, под терасите е пълно с тях. Освен мръсния въздух, грозната гледка и невъзможността снегопочистващата техника да чисти през зимата, както посочихме, има още един голям проблем. Това е шумът от резачките, който не спира цяла година. В социалната мрежа хората призовават кмета да определи часове, в които да се режат дървата. Въпреки, че има Наредба за обществения ред, в която е посочено кога да се пази тишина, никой не я спазва.

Кризата пък все повече се задълбочава така, че основният начин за отопление ще си останат дървата. Блоковете все повече ще изглеждат като складове за дървен материал. А през това време статистиката ще продължава да отчита замърсяване на въздуха, докато родопчани ще продължават да се топлят както могат. Единственото, което ще ги интересува, е да оцелеят и тази зима.

Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I