Параолимпиецът Мустафа Юсеинов поиска обезщетение от 500 000 лева, вместо това обаче, той ще трябва да плати 200 лева на „Горубсо-Мадан“ като съдебни разходи.

За втори път искът на маданчанина бе отхвърлен, този път от Окръжния съд в Смолян.

Той е заведен срещу минното дружество заради инцидента преди 29 години, който прикова Мустафа за инвалидна количка.

Родопчанинът е обездвижен от кръста надолу след произшествие в рудника през 1992 година. След няколко дела тогава, той за пръв и последен път получава обезщетение за трудовата злополука. Мустафа Юсеинов е диагностициран с гръбначно-мозъчна травма с пълно обездвижване на долните крайници; нарушена функция на тазовите резервоари - уриниране и дефекация; нарушена сексуална функция; трайно нарушена функция на тазовите разервоари, което предизвиква хронична уроинфекция, водеща до бъбречна недостатъчност.

„Описаните усложнения са констатирани и налични след последното присъждане на обезщетение за неимуществени вреди през 1992 г.и в никакъв случай тогава присъдената сума не е достатъчна да компенсира болките и страданията, които търпи и продължава да търпи ищеца, т.е. налице е промяна на обстоятелствата“, бе посочено в мотивите за иска от страна на родопчанина.

На две инстанции съдът прецени, че доказателствата за влошаване на здравето, „довело до промяна на трудоспособността, причинна връзка между това влошаване и първоначалното увреждане“, не са достатъчни.

Пред Мустафа Юсеинов обаче остава възможността да обжалва пред Върховния съд.

50-годишният мъж има множество медали от параолимпийски игри. Той е световен шампион в хвърлянето на копие от 2015 г.

24smolian.com

 

 

Share To:

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I