24smolian.com/Политика

партии ще влязат в новия парламент, а голямата битка на 14 ноември ще бъде меду БСП и „Продължаваме промяната“ за второто място, което дава най-голям шанс за съставяне на правителство.

Това е основният извод на представително за пълнолетното население на страната проучване, проведено от "Сова Харис" по поръчка на Dir.bg в периода 27 октомври - 2 ноември 2021 г. сред 1000 български граждани по метода на стандартизираното face-to-face интервю в дома на респондента.

ГЕРБ се очертават първа сила с 23,8% от гласовете на решилите да упражнят правото си на вот. Втора е БСП с 16,7%, следва „Продължаваме промяната“ с 15,6%. Четвъртото място е за „Има такъв народ“ с подкрепа от 13,4%.

В битката за петото място ДПС изпреварва с 9,7% изборен резултат „Демократична България“, която коалиция получава 9,1%.

Според „Сова Харис“ коалицията „Изправи се Бг! Ние идваме“ ще влезе в 47-ото Народно събрание с 4,1% от гласовете.

Втвърдяването на позициите на ГЕРБ и ДПС, изразено и в кампаниите им, води до още по-изразена изолация от останалите, твърдят от агенцията.

БСП и партиите на промяната ще имат доста над 121 депутати и ще могат да съставят правителство с мандата на втората политическа сила.

Настоящият президент продължава да е фаворит за следващия мандат. Нещо повече, подкрепата за Румен Радев и Илияна Йотова има шанс да премине границата от половината от гласувалите на първи тур с 56,2%, твърди Васил Тончев от „Сова Харис“.

Останалите основни кандидати като Анастас Герджиков - 23,55, Лозан Панов - 6,85 и Мустафа Карадайъ - 7,1%, не успяват да излязат извън рамките на подкрепата на партиите, които стоят зад тях, твърдят от агенцията.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I