Вече е опасно да живееш, коментират родопчани. За какво по-напред да мислиш-за оцеляване от скъпотията или за оцеляване от ковида? Несигурността и притесненията на хората продължават. Ясно е, че пандемията е на приливи и отливи. Обществото се  люшка между безопасност, сигурност, страх, свобода и инициативи. 

За близо две години преминахме през какво ли не. Тотално затваряне по къщите, загуба на близки и работни места, мизерия, има вирус, няма вирус, несигурност относно ваксините, онлайн обучение на студенти и ученици и, разбира се, кредити и други сметки, които не чакат.

Страхът тотално е обзел хората

Сега обаче като, че ли е най-страшно. Страхът тотално е обзел хората. Не е обявен пълен локдаун, но все едно сме в такъв. Заведенията празни, дори и хранителните магазини. Собственик на такъв обект споделя, че не му се е случвало дори от предишните вълни на ковид, в магазина след 17 часа да няма клиенти. „В 18 часа все едно бомба е паднала. Работното ми време е до 19,30. Хората се скриха от страх и несигурност“, коментира собственикът на търговския обект. След 17 часа наистина няма никакво движение по улиците, останалите магазини за дрехи, козметика също затварят по-рано, защото няма хора.

Не такова е положението в големите веригите, които в Смолян са две. Там винаги има хора, защото се намират стоки на промоции. Всеки там е вперил поглед в цените и коментира същата стока колко по-скъпа е в други магазини. Хората купуват основни хранителни продукти, друго не смеят. Не им е нито до кръчми, нито до купони. Всеки гледа да се прибере вкъщи, където му е най-сигурно.


Рецепти за зеле в бидони

Пак ще оцеляваме, ние все това правим, категорични са родопчани.Чака ни тежка зима и нов скок в цените на тока за бита, природния газ, твърдите горива и оттам хранителните продукти, и всичко останало. Сега е сезонът на туршиите и зелето в бидони. Хората си споделят рецепти в социалните мрежи. Запасяването с храни започна още от септември, а сега родопчани чакат сметките си за ток след като с топлото започнаха още през октомври. 

Политическо блато на употребените

Политическото блато, в което сме затънали, пък хич не ги интересува, защото те са свикнали да се спасяват поединично. Скандалите между политиците не секват, но хората знаят, че те сами трябва да търсят варианти. Пренията не плащат сметките, не пълнят хладилника затова всеки сам трябва да се оправя. Те виждат, че политиците ни са за многократна употреба. Дори няма как да броим техните превъплъщения и „употреби” в името на властта. В медиите  продължават да се изявяват лица и гласове на хора, използвани активно както в годините на развития социализъм, така и през демокрацията. Тези хора са готови в името на властта и парите да бъдат употребявани от всеки, който ги наеме.

Скучна кампания

Предизборната кампания е скучна и е пак в социалните мрежи. Даже няма и тролове, които да поддържат някакъв дебат в полза на кандидат за президент или народен представител. Снимки от срещи, клипове, онлайн срещи и номера на бюлетини, това е. Тези постове се харесват и лайкват от твърдите привърженици на дадена партия. Плакати пък скоро се появиха, но и тяхната цел е номерът на бюлетината. Това трябва да запомни избирателят. Няма сблъсък на идеи, мнения и концепции. Няма дори и обещания. Едни на други се оплюват, критикуват и това е. Може би и хората се измориха от избори, които са трети за тази година. Разочароваха се и от партии, които се появиха от нищото и предлагаха цветя и рози. Дебат за избори няма, но дебат „за“ и  „против“ ваксината тече с пълна пара.


Тема №1

Точно темата с ваксините и въвеждането на зеления сертификат измести тотално предизборните страсти. Родопчани са разделени на ваксинирани и неваксинирани и се карат, и обиждат във фейсбук.

Някой ще се сети да напише, не се карайте хора, губим животи, очаква ни тежка зима по-лоша от Виденовата. Но и това не помага – „бой“ по ваксинираните и неваксинираните. Няма анкети по групите –ще гласувате ли на предстоящите избори, но пък има – трябва ли да се правят тестове на децата и ще ги изпратите ли на училище.

Живеем като в психодиспансер.  Навсякъде злобни и агресивни хора. По улиците, в автобусите, учрежденията, магазините и във фейсбук. Страшно е. Ненормалното става вече нормално.

Родопчани си мълчат, не коментират много, но със сигурност голяма част от тях пак ще отидат до урните. Такова поведение те са показвали на доста избори за местна власт, парламентарни и президентски. Поради страх или от нещо друго хората мълчат и не коментират намеренията и възгледите си публично, а предпочитат в закритата стаичка да пуснат бюлетината за желаните от тях кандидат-депутати. Този път се очаква ниска избирателна активност и е ясно, че твърдите ядра на основните играчи ще си поделят гласовете. Хората са тотално разочаровани от всички и от всичко. Почти всеки ден някой е загубил близък от ковид.

Агресия, страх, злоба, отчаяние, безпаричие, ковид, оцеляване и несигурност. Това е ежедневието на родопчани. И да, наистина стана опасно да живееш, дори и да си ваксиниран.

Николай Михайлов, 24smolian.com

На снимките:

-Пробно гласуване

-На пазар в големия магазин и…

-…на сергиите

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I