„С повишените цени на тока реших да си закупя конвектор, с цел да плащам по-малко за ел.енергия. Този, който беше подходящ, за да отопли дома ми, беше на цена 235 лв. Няма как накуп да дам тези пари и в магазина ми предложиха да кандидатствам за бърз кредит на месечни вноски. Съгласих се, печката ми трябва. С чисто кредитно досие съм, но нямам постоянен трудов договор. Излъгах, че имам доход, който не фигурира в НАП и ми отпуснаха кредит за печката. По 35 лв. ще плащам на месец за 9 месеца.“ Подобни разкази ще чуете от много смолянчани. Колкото и да се говори срещу бързите кредити понякога са необходими и то предимно за хората с ниски доходи.

Покупка на домакински уреди, ремонт на дома, поддръжка на автомобила и медицински разходи са основният повод за тегленето на бързи кредити през последната година.

 

40% ръст на заемите

 

Размерът на заемите със срок на връщане до 1 година се е увеличил с почти 40 процента на годишна база. Расте обаче и размерът на необслужваните кредити, които са отпускани от фирмите за кредитиране.

Това показват данни от статистиката на БНБ в сферата на бързите кредити.

Според данните на изследването - предпочитаният размер на сумата сред потребителите е 1000 лв., с период на плащане от шест месеца.

От въпросните фирми, които имат офиси в Смолян, споделят, че се теглят бързи пари за разноските по дома, ремонтните дейности, автомобила и грижите за здравето. Макар хората да предвиждат да намалят харчовете си, ако има следващ локдаун, често се появяват разноски, които трудно могат да бъдат избегнати и изброените по-горе са именно такива, посочват консултантите по кредитиането.

Ако трябва да обобщим, търсенето на бързи кредити сред населението се повишава.

Въпреки всичко, което се изписа и каза за този вид заеми, те си остават най-търсени и предпочитани. Продължаващата пандемична обстановка активизира още повече родопчани  да търсят този вид кредит.

 

По-кофти живот-повече фирми за кредити

 

Като, че ли колкото по-зле живеят хората, толкова повече стават фирмите за бързи кредити. Поне в Смолян над 15 от тях имат офиси. Офертите им са навсякъде-по спирки, ел. стълбове, до некролозите на починалите хора, налепени са агресивно и са оставени телефони. На тях не им трябват вестници за реклами, интернет сайтове или радиа. От рекламите им лъха още по-голяма примамка. „Пари навреме, без доказване на доход, без поръчител“ и т.н. Кредитът се урежда веднага, не ви трябват безкрайни документи, например, ако кандидатствате в банка. Без да се замисляте подписвате договора и не четете, че във вноската ви влиза сума за гарант (поръчителство), застраховка и ГПР от порядъка за 48-50 процента. Без да се замисляте, че ако вземете 1000 лв. за 14  месеца при месечна вноска 160 лв. ще върнете 2 897 лв. Ако забавите с три дни вноската, започват тормоз и заплахи по телефона. После те вкарват в централния кредитен регистър и се водиш, че не обслужваш кредита си, а това моментално те лишава от възможност да се пробваш за банков заем.

Хората не си правят сметка дали ще могат да погасяват големите месечни вноски.

 


Все едно не дължиш 500, а 20 000 лева

 

Тогава става страшно-тормоз по телефона, на работното място, заплахи, че ще уведомят работодателя, ще лепят стикери пред вратата на апартамента ви. Получавате имейли, че за дълг от 400 лв. ще ви направят запор на заплатата, ще ви опишат имуществото и ще го разпродадат чрез частен съдебен изпълнител. Четейки заплахите оставате с впечатление, че дължите 20 хиляди лв., а не 500 лв.

След като не помогне и този вариант, идва ред на колекторски фирми, чиято дейност също не е законово регламентирана. Тормозът продължава с още по-голяма сила. Често колекторите издирват хора от семейството и започват да тормозят тях. Като не успеят и колекторските фирми да съберат дълговете от длъжниците, ги дават на съд. Хората трябва да бъдат внимателни и когато получат разпореждане, че има образувано производство по ГПК и могат да подадат възражение в 14-дневен срок и след това да си наемат адвокат. Ако не подадат възражение, ще бъдат осъдени на сума, която е в пъти по-голяма от изтегления кредит, като ще се добавят адвокатски хонорари, съдебни разноски и лихвите към задължението. Затова адвокати съветват хората да търсят помощ, за да не усложняват още повече финансовото си положение.

 

Теглиш 700, искат ти 2750

 

„За невърнат кредит от 700 лв., колекторска фирма ми търсеше 2750 лв. Попитах на какво основание така нарастват лихвите за една година, откакто съм спрял да го плащам? Те ми отговориха, че не разбирам от тяхната методика, казах им да ме дадат на съд и че няма да им плащам. Подадох възражение след като получих заповедното производство и си наех адвокат. Учудването ми беше голямо, че след първото съдебно заседание поискали споразумение с адвоката ми да платя само тези 700 лв., които дължа без лихвите и около 100 лв. за разноските по делото. Съгласих се и дори разсрочихме дълга на части, а не наведнъж цялата сума да платя на колекторската фирма. Затова съветвам хората да не се самоубиват, а да търсят помощ от адвокат. Вече нямат такива огромни права тези колекторски фирми, а и промените в Закона за потребителския кредит преди години дават шанс на хората да намалят поне лихвите и да върнат сумата, която не са успели да издължат“. Това споделя смолянчанин, който е ползвал правна помощ и не съжалява. На друга смолянчанка след подобно дело са й върнати пари, защото се е оказало, че четири пъти е внесла по-голяма сума от размера на кредита й. „Добре че потърсих правата си в съда и тези пари, които ми върнаха в тази корона криза ми дойдоха много добре“, споделя жената. „Не се заричам, но повече няма да тегля бързи кредити. За сума от 3 500 лв., те ми искаха да върна 11 хиляди лв. Плащах години и накрая спрях. В социалната мрежа има много групи от пострадали от ЧСИ и бързи кредити и там се запознах със спечелени дела като моя казус и потърсих адвокат“, допълва жената.

 

Вечният длъжник

 

Почти един на всеки трима българи, вече са предадени на събирачи на дългове, или т.нар. колектори, които събират просрочени кредити и неплатени сметки, показват последните данни на колекторските агенции.

Причината, поради която прибягват хората към тях е, че банките затегнаха от много години условията по кредитирането и трудно отпускат кредити. А с неплащането на вноски по бързите кредити хората се лишават от банков заем, защото се влошава кредитното им досие. Тогава се набутват с бързите кредити, взимат един, после друг да погасяват вноските, после трети да погасяват вноските от двата и така попадат в една порочна спирала, от която няма излизане. Не се предлагат и такива банкови продукти, които да обединяват кредити на хора с лошо кредитно досие и така човек става вечния длъжник, съсипват се съдби и животи. Вярно е, че никой не кара насила някого да тегли бърз кредит, това правят хора с ниски доходи, тези които нямат лъскави коли и се разхождат по улицата, докато срещнат рекламата.

И така вървейки си по улицата виждате как уличните стълбове и заграждения са превзети от реклами за бързи кредити, дори и некролозите на покойниците не са пощадени, сред ликовете им разлепени брошури обещават лесни пари. Някои откриват символика, че като теглиш бърз кредит и твоя лик ще бъде тук, но вече като покойник. В същото време хората нямат друг избор, за да посрещнат битовите си нужди. А много родопчани споделят, че ще теглят такива кредити, за да платят предстоящите много високи сметки за ток. А и хранителните продукти поскъпват всеки ден заради инфлацията. Тъжна ирония са думите им – все ще се мре от нещо –корона ли ще е, мизерия ли ще е или пък непогасени заеми.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I