24smolian.com/Политика

Спечелилите 45,11 на сто от гласовете на парламентарните избори в 22-ри Смолянски многомандатен избирателен район политически сили ще излъчат кадри за ръководния екип на Областна администрация.

„Продължаваме промяната“ спечели 8 247 гласа в Смолянско на 14 ноември, БСП получи подкрепата на 5156 избиратели, а за „Има такъв народ“ гласуваха 3793 души. С най-скромен смолянски резултат от 4-те формации, които днес ще подпишат споразумение за коалиционно управление на страната, е „Демократична България“ с 1 520 гласа.

„Коалиционните партньори се съгласяват, че областните управители и заместник областните управители, се назначават по предложения на Коалиционните партньори в съотношение, което отразява, доколкото е възможно, съотношението на междупарламентарното представителство на Коалиционните партньори“, това е отбелязано в проектоспоразумението за бъдещето правителство на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". Кирил Петков ще бъде министър-председател. Той ще разчита на 21 министри, като вицепремиерите ще бъдат 5. Формулата за разпределение на министерствата, която избраха бъдещите 4-ма коалиционни партньори е 10-4-4-3.

Реалността от факта, че Смолянско има народен представител от ПП, може да доведе до подкрепата им към сегашният, заради добрата му работа по време на президентските избори през ноември. Трябва да се отбележи, че сегашният областен управител разполага и с подкрепа на част от БСП. Вероятността на поста областен управител да седне човек пряко ангажиран с БСП е 50:50 и зависи изцяло от партийните лобита. В процентно отношение това изглежда така - 32,31 на сто. Има вариант, при който сегашният запазва позицията си, а едно от местата на заместник ще се даде на БСП с електорална тежест 12,43%, което я нарежда на второ място в управленската коалиция и с право на сериозна претенция.

„Областният управител Сабрутев и депутатът Зарко Маринов вървят пакетно, затова е по-логично истински кадър на БСП да стане областен управител. В противен случай БСП съвсем ще загуби позиции в Родопите“, коментира пред 24smolian.com местен политик от управляващата „четворка“.

Ако обаче от ПП решат да подкрепят ИТН за ръководната позиция, с общите 29,02 процента тогава за претендент за областен управител могат  реално да предявят амбиции двама - областният координатор на „Има такъв народ“ Асен Кехайов и членът на партията Йордан Фотев, който беше в листата за кандидат –депутати през април и юли, местен и разпознаваем кадър. При всички случаи обаче, независимо от договореностите за „Има такъв народ“ е гарантиран постът на заместник областен. Вече няма въпросителна с оставането на този, който в момента  представлява партията в областна управа. 99% е сигурно, че ще бъде заменен от Йордан Фотев, който е смятан за основно острие на ИТН в Смолян и взе активно участва в предишните два избора за парламент. Последната дума естествено е на централата на партия "Има такъв народ" в София. Запознати с партийните намерения са категорични, че никой не би могъл да спре Фотев към областна администрация, заради добрите му позиции в София.

 „Тежестта на ДБ от 1520 гласа или 3,66% не им позволява позволява претенция към заплата на зам. областен управител, но заради подписаното споразумение може да се очаква позицията секретар в областна администрация . В града под Перелик вече се спряга името на Адриана Трифонова, активистка  на „Зелените“, които са в коалицията на ДБ.

От ПП подготвят дама, ангажирана в застрахователния бизнес, в случай, че решат да участват в управлението на област Смолян.

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I