Ловният сезон за дива свиня е към своя край. След навлизането на африканската чума по свинете на територията на страната, Родопите останаха сред малкото оазиси, където ентусиасти могат да ловуват глигани. Груповият лов на дива свиня е сред най- попуярните и най-емоционалните из нашите ширини.

В ловно-рибарско сдружение „Сокол-Смолян“ членуват близо 1100 ловци.

Най-голямата дружинка в обединението е „Райково“. До момента авджиите в нея са записали на сметката си 40 отстреляни диви прасета, споделя пред екип на 24smolian.com председателят й Анастас Караджов. Добрите резултати пък се дължат на отлична организация, дисциплина, чудесно обучени кучета, без които ловът на дива свиня би бил немислим. В дружината преобладават млади и запалени авджии…

Членовете са 120, разделени в четири групи. Във всяка активно ловуват между 12 и 18 човека, като има групов ръководител и районите, в които ловуваме, се сменят на ротационен принцип всяка седмица“, посочва Караджов.

Как оценят от дружинката изминаващия ловен сезон?

Сравнявайки с предходните няколко, имаме сравнително по-нисък отстрел. По- лошите резултати отдаваме на завишения брой диви прасета, отстреляни в предишните два сезона след законовите промени, предизвикани от навлизането на африканската чума на територията на нашата страна и удължените срокове за ловуване.  Някои от дружините отказаха да ловуват след втората неделя на януари, какъвто е установеният срок по закон, но други колеги се възползваха от възможността за удължаване на груповия лов. За огромно съжаление бяха отстреляни бременни майки свине“, разкрива председателят на авджиите в дружинката „Райково“.

Африканската чума…

За щастие в нашата дружина няма положителни проби за африканска чума. Такива бяха открити в отстреляния дивеч от съседни дружини, но случаите са единични. Засега в ловищата на нашето сдружение не са открити мъртви диви свине. Имайки предвид, че АЧС навлезе на територията на България преди повече от две години много от сдруженията отчетоха главоломно измиране на диви свине и свеждане на популацията до единични бройки. В Родопите, и по-конкретно в райнона на Смолян, дивата свиня е с един от най-добре запазените генофондове. Заедно с виското надморско равнище и труднодостъпните райони, се надяваме тази коварна болест да не нанесе необратими поражения върху популацията и трофейните качества на родопската дива свиня“, коментира Анастас Караджов.


Д
ва уикенда до закриване на груповия лов...

На всички колеги искам да пожелая много ловна слука и незабравими излети сред природата. Призовавам всички да спазват ловната етика, да се отнасят с необходимото уважение към дивеча и неизменно да полагат грижи за него. Нека да не забравяме, че ловната гилдия е една от малкото общности, полагаща грижи за българската гора. Пожелавам на читателите ви весело посрещане на новата година, крепко здраве и много поводи за усмивки. И нека не забравяме, че ловът, несподелен с приятели, е чиста загуба на време!“, посочва Анастас Караджов.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I