БСП да получи екоминистерството и социалното такова, "Има такъв народ" - Министерство на енергетиката, Външно и на спорта, а "Демократична България" Министерство на правосъдието и това за електронното управление с възможност и за ключовото Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Такова разпределение по ресори е било обсъждано по време на закритите преговори за съставяне на правителство, което мандатоносителят "Продължаваме промяната" води от началото на седмицата с потенциалните си партньори, след демонстрираната откритост и прозрачност преди това, съобщава Клуб Z.

Вчера представители на „Продължаваме промяната“ (ПП) са разговаряли с левицата, днес има среща и с „Демократична България“. До момента единствена публично изтекла информация за вида на готвената коалиция дойде от депутата от БСП Румен Гечев, който обяви в национален ефир, че формулата ще е 8:4:3:2 - oсем министри за ПП, четирима – за левицата, трима за „Има такъв народ“ (ИТН) и двама за „Демократична България“ (ДБ) – според тежестта на получените на парламентарния вот гласове.  Тази формула обаче вероятно няма да бъде изпълнена в този и вид.

Според източници на Клуб Z засега се запазва идеята Кирил Петков (ПП) да бъде министър-председател (тъй като се спекулираше, че служебният премиер Стефан Янев може да стане и редовен такъв), а Асен Василев министър на финансите.

Даниел Лорер обаче, от същата формация, който бе гласен за министър на външните работи, ще бъде "заменен" от Павела Митова (на снимката горе) от ИТН.

Лорер пък щял да поеме Министерство на икономиката.

Остава и вариантът сегашният служебен министър проф. Николай Денков да остане като титуляр в Министерство на образованието.

Като министър на правосъдието се спряга юристката от ДБ Надежда Йорданова. Съпредседателят на дясната коалиция Христо Иванов остава в парламента.

Електронното правителство пък вероятно ще се поеме от IT специалиста на коалицията Божидар Божанов.

Сегашната зам.-министърка на външните работи Зарица Динкова от Националния съвет на "Зелено движение" вероятно ще стане вицепремиер по климата.

Очакването бе дясната коалиция да вземе Министерство на околната среда и водите заради факта, че партия „Зелено движение“ е в състава на ДБ. Така се спрегна името на Борислав Сандов, съпредседател на „Зелено движение“ - за вицепремиер по климата, за министър на околната среда и водите или и двете.

ДБ може да вземе и регионалното министерство.

Отделно, от формацията на Кирил Петков все още настояват Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), която бе оглавена от Александър Дунчев от ПП, да се отдели от шапката на земеделското министерство и да се обособи в ново звено, което обаче да вземе и част от ресорите и звената на ековедомството - като регионалните екоинспекции, например.

Възможно е партията на Станислав (Слави) Трифонов да вземе и земеделското министерство с титуляр бившият кадър на ведомството Пламен Абровски. Абровски бе и предложението на Трифонов за министър в предложеното от него правителство.

По отношение на левицата пък източниците на Клуб Z посочват, че лидерката Корнелия Нинова е сондирала възможността да е новият председател на Народното събрание. За там обаче се спряга и доскорошната председателка, макар в последните два кратки парламента – Ива Митева от ИТН. От партията на Станислав (Слави) Трифонов отказаха коментар по темата.

Нинова е в оставка като лидер на БСП, тепърва предстои през януари догодина конгрес на левицата, който да "констатира" оставката. Следва временно управление и нов избор.

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I