Нищо не се коментира за космическите сметки за ток за небитовите потребители. Това явно не е новина за медиите, коментират собственици на малки фирми. Декемврийските сметки, които излезнаха през януари, стресираха хората. Дори и при битовите потребители са завишени  два-три пъти. При тях обаче от ЕVN обясниха, че заради студеното време и многото празнични дни консумацията на ток е значително увеличена. Така наречените „битови потребители“ ще бъдат сурвакани с нови, големи сметки за ток след като падне мораториумът, гласуван от Народното събрание. Това ще се случи след края на месец март. Припомни ни го и шефът на КЕВР. Освен, ако дотогава не се вземат мерки това да не се случи или поне ударът да е по-малък. Асен Василев дори обяви, че е възможно поскъпването да е с 0%.

Ще видим.

 

Мерене на сметките

 

„Да ни е честито. Сметката на книжарница, с площ 70 кв. м, без климатик, фризери, бойлер и други екстри, за декември е 236 лева“.

„Пекарницата ми не работи от октомври месец миналата година. Имам само камери и СОТ, а сметката за декември е 98 лв. Ако включа 7 хладилника, 6 фурни и два климатика, трябва да продам бъбрек“

„И моята сметка за малко заведение за обществено хранене щеше да ми предизвика инфаркт. Тя е 1700 лв. за декември“.

„Не е като сметката за газ на майка и татко за 497 лева срещу 200 за същия период на миналата година“.

„Очакваме февруари или март по две фактури“.

„Ще има реакция след месец март като си видят сметките и битовите потребители“.

„Ако имаше правилно управление през всички тези години, в България щяхме да стоим и да се смеем на цяла Европа за цените им за ток и газ, ама заради нашите политици страда целият народ“.

„Само на тъмно и ще се излекувате. Нека сме въглеродно неутрални“.

Това са само част от коментарите в социалните мрежа по повод високите сметки за ток. Има и хора, които взимат бързи кредити, за да плащат. Доставките за храна по домове и учрежденията също скочиха, повечето с левче. Собствениците обясняват това със скока на ел.енергията. Хората чувстват на гърба си всичко, защото и хранителните продукти се увеличават. Един път от инфлацията, друг път от тока.  

А скоро ще дойдат и януарските сметки за ток, които може и да са по-големи от декемврийските, защото първият месец от новата година е много студен.

Тъмни улици

 

Доста общини също не издържаха и въведоха ограничителни мерки, част от които е и режим на уличното осветление.

Пример в Смолян. През месец декември, 2020 г.,  Общината е платила 91 909 лв. за ел.енергия, а за декември 2021 г.,  сумата е 278 462 лв. Сметката е нараснала 3 пъти. Очакваме още по-високи фактури за януари и февруари, коментира кметът Николай Мелемов.

Въведени са следните ограничения. Осветлението по централната улица в града  няма да бъде изключвано. Останалите улици няма да светят от  полунощ до 5 часа сутринта. В по-големите села – Смилян, Търън, Момчиловци и Широка лъка,  уличното ще бъде изключвано от 22,30 ч. до 5 ч., а в по-малките населени места от 22 ч.  до 5 ч.

„За да успеем да покриваме драстичното увеличение на тока се налага да се предприемат тези мерки. Надявам се нашите съграждани да проявят разбиране“, посочи Мелемов.

В страната много общини прибегнаха до подобни мерки. Или лампите на уличното да светят през една, или пък в диапазона от 22 часа до 4 сутринта улиците да потънат в мрак. В тези часове се предполага, че няма такова движение, за което да е необходимо осветление и този разход, смятат кметовете. В същото време са притеснени, че може да нарасне битовата престъпност при тъмните улици. Тези ограничения  ще бъдат в сила докато ситуацията с постоянно нарастващата цена на електроенергията се регулира или се намери механизъм за компенсиране на общините за увеличените им разходи за електричество, категорични са кметовете, предприели тези мерки. Според тях това, че някой го прави по-рано, а друг го отлага във времето, няма да го спаси от истината, като дойде накрая фактурата.

 


Локдаун не ни трябва, ние си живеем в него.

 

От страх от ковида или липса на средства не ходим никъде освен на работа, до магазина, аптеката или да си платим сметките. Единствено се надяваме да си плащаме тока за дома, защото без него следва студ, глад, няма и… фейсбук. Мрежата, в която можем да се оплачем, да коментираме и да се развличаме. Вече живеем ден за ден, до март ще изчакаме, а след март ще се стресираме от сметките, докато не намерим начин да ги платим.

Николай Михайлов, 24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I