Средно по сто деца напускат Смолянско след седми клас. Те заминават или в съседни региони, или зад граница.

Тежка констатация след заседанието на Областната комисия по заетост в Смолян.

На него бе прието предложението за държавен план-прием за учебната 2022/2023 година. Заседанието бе открито и водено от зам.-областния управител Явор Руженов.

Училищната мрежа в област Смолян обхваща 24 училища, от които - 14 са средни /в т.ч. 7 паралелки с професионална подготовка/; 2 профилирани гимназии; 6 професионални гимназии; 1 спортно училище и 2 училища по изкуствата към Министерство на културата /които не участват в план-приема по настоящата процедура/.

Съгласно справката за броя на учениците, завършващи основно образование след VІІ клас, предстоящата година не се различава от предходната и включва общо 827 ученика.

По отношение изпълнението на държавния план прием за предходната учебна година се отчита 91 % изпълняемост, тъй като от 43 броя паралелки са реализирани 39. На практика не е осъществен прием в 4 професионални паралелки. Профилираните гимназии в областния център реализират прием при максимална пълняемост за 26 ученика, както и ПГИ „Карл Маркс“, Смолян. Голяма част от останалите училища са принудени да залагат на маломерните паралелки и възможностите за по-голямо разнообразие в предлагането на търсени специалности с 0,5 паралелки, което обаче от своя страна утежнява бюджета им.

Общият брой на планираните паралелки за 2022/2023 учебна година за област Смолян е 39, от които 20 профилирани и 19 професионални. Очакваният недостиг от 31 ученици е оптимален и се предвижда да бъде обхванат при разпределението на общия брой паралелки по общини.

Средната пълняемост за област Смолян варира между 19-20 ученика в паралелка, но според изискванията на МОН е необходимо да се търси 22-24 минимум ученици в клас. Споделено бе, че продължава негативната тенденция, според която област Смолян ежегодно се напуска от приблизително сто ученика след завършване на VІІ клас, в посока или съседни области, или чужбина.

За новата учебна година защитените професии са „Маркшайдер“, „Планински водач“, специалността „Туризъм“.

Заявеното обучение по професии с очакван недостиг на специалисти на пазара на труда включва:„Автоматизирани системи“; „Електрообзавеждане на производството“; „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“; „Производство на кулинарни изделия и напитки“; „Автотранспортна техника“; „Технология на полимерите“; „Производство и обслужване в заведенията за хранене и развлечения“; „Транспортно строителство“; „Техник-лесовъд“, „Горско и ловно стопанство“

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I