Смолянчани се поклониха пред Васил Левски, най-свидния син на България, увиснал на бесилото, за да възкръсне и се превърне в мерило за правда и свобода.

Заради противоепидемичните мерки тази година тържественото честване беше отменено, но това не попречи да отбележим 149 години от гибелта на Дякона.


В двора на ППМГ „Васил Левски“ признателни смолянчани, ученици, млади хора, представители на общински и областни структури поднесоха венци и цветя пред паметника на Апостола на свободата .

Румен Бечев изпълни вълнуващо одата „Левски“ от Иван Вазов.

На събитието присъстваха областният управител Емил Хумчев, председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, секретарят на община Смолян Момчил Николов, началникът на РУО Никола Запрянов, командирът на 101 Алпийски полк подполковник Стефан Димов и др.

След като бе отдадена почит към безсмъртното дело на Апостола на свободата, директорката ППМГ Мария Илиева оповести, че отваря врати музеят на Райковската гимназия .


През 2020 година, по повод 100-годишнината  на гимназията, учители, ученици и Педагогически съвет са се обединили около идеята, юбилеят да бъде отбелязан и със създаването на музейна експозиция. Идеята съществува от доста време, посочи Илиева.  В продължение на години са събирани  и съхранявани различни снимки, предмети и материали, свързани с историята и дейността на училището. Техният брой непрекъснато е нараствал  благодарение на дарителски жестове на бивши учители, ученици, преподаватели и ръководители. В резултат на съвместната ни дейност с Държавния архив- Смолян и труда на учители и ученици, идеята бе реализирана успешно.

Организатори на честването са община Смолян, РУО Смолян, Общински комитет „Васил Левски“ и ППМГ „Васил Левски“.

24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I