Правосъдният министър Надежда Йорданова ще задейства във Висшия съдебен съвет (ВСС) процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно на брифинг, часове след като излезе решението на Конституционния съд, с което се допуска подобно искане от страна на министъра на правосъдието.

Йорданова изтъкна, че ще се възползва от тази хипотеза като продължи действията и на предходни колеги преди нея и в резултат на анализ на действията и бездействията на главния прокурор ще започнат процедурите и ще ги продължат.

Днес Конституционният съд реши единодушно, че правосъдният министър може да иска предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС. Предстои публикуването на мотивите към решението. Янаки Стоилов, който внесе във ВСС процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, не е участвал в гласуването.

Питането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след отказа на ВСС да разгледа по същество предложението на служебния правосъден министър  проф. Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев.

„От наша гледна точка това решение беше очаквано. Последиците от него са изключително важни. Безспорно стана ясно, че едно от важните взаимодействия между министъра на правосъдието и съдебната власт е именно министърът на правосъдието да иска предсрочно прекратяване на мандатите на т.нар. „трима големи“, когато са налице конституционните основания за това. Това е една от важните гаранции срещу капсулиране на съдебната власт“, посочи министърът на правосъдието.

„Процедурата по предсрочно прекратяване на мандата на Иван Гешев ще бъде задействана възможно най-скоро. В момента се анализират сигналите срещу главния прокурор и се преценява за кои от тях има основания да бъдат представени пред ВСС, уточниха от министерството на правосъдието, но не се ангажираха с конкретни дати и срокове“, подчерта Йорданова.

Зам.-министър Емил Дечев обясни, че правосъдното министерство работи по различни сигнали срещу главния прокурор и на база на част от тях ще се внесе конкретно искане във Висшия съдебен съвет, пише Фрог нюз. Дечев бе категоричен, че „не може законова процедура да бъде политическа атака“, каквито реакции дойдоха от прокурорските среди.

„Ние не слагаме знак за равенство между главен прокурор и институцията на прокуратурата“, подчерта Дечев.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I