20 години жалби и… 10 000 лева обезщетение

Две десетилетия молби за изграждане на път. Години наред мъка, пренасяне на ръце на трудноподвижен човек по пътечка, за да може да отиде на училище, лекар, разходка. Дърва, храна, всичко се носи на ръце, защото не може да се стигне до къща в населено място.

„Психически дискомфорт, неудобство, унижение, безпокойство, несигурност и накърняване на достойнството“. Всички тези мотиви влязоха в съда в Смолян, в един уникален казус, в който родопчанин осъди Община заради липса на път до дома му.

Чрез адвоката си мъжът поиска 20 000 лева обезщетение, заради всички страдания и унижения, причинени му от отказа да бъде изградена някаква поне улица.

Молбите и жалбите на семейството от рудоземското село Чепинци започнали през 2002 година. Те били отправени към Община Рудозем, Областния управител на Смолян, Омбудсмана, както и общо пет до Президента на Републиката. Всички те пък били препращани в Общинската администрация, на които от там отговаряли, че „поради финансови затруднения не е възможно изпълнение на улица до имота, както и че при първа възможност ще се направи всичко необходимо за решаване на проблема“.

Двадесет години по-късно улица няма.

В къщата живее човек с 80% намалена работоспособност, с водеща диагноза умерена умствена изостаналост, хромозомна аномалия, който не може да се обслужва самостоятелно. Допреди години родопчанинът посещавал училище. За да стигне до главния път обаче, той е трябвало да бъде носен на ръце от близките си. Което се случва и до днес.

Семейството настоявало да се изгради какъвто и да било път, дори черен, по който да могат да преминават превозни средства или инвалидизираният член от семейството да се придвижва самостоятелно със специализирани приспособления…

В доводите за жалбата бе изложено, че е „налице законово задължение на Общината за изграждане и поддържане на улиците и тротоарите в населеното място, които са със статут на публична общинска собственост“.

Искът за обезщетение бе отхвърлен на първа инстанция. На втора обаче, магистратите решиха, че Община Рудозем трябва да заплати 10 000 лева на ищеца.

На снимката: Понякога остават само молитвите, но…

24smolian.com

 

 

 

 

 


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I