Смолянчани тържествено отбелязаха Националния ни празник – Трети март, когато преди 144 години дойде жадуваната свобода след петвековно робство.

Проявите започнаха с Молебен за мир в храм „Св. Никола” – кв. Устово, отслужен от свещениците Запрян Шиков, Димитър Одаджиев и Васил Маджаров.

След това се проведе Почетен караул в памет на загиналите за свободата на България с участието на военнослужещи от 101-ви Алпийски полк в Смолян.

„3-ти март е денят на нашата Свобода след пет века османско владичество.


Този ден за нас е ден на преклонение пред героите на освободителната война, пред българските опълченци, пред всички велики личности, възрожденски просветители и революционери, пред борците за българска църква и училища, пред хилядите знайни и незнайни българи, отдали живота си, за да я има България.

С чувство на национална гордост си припомняме техните дела, оставили в героичните страници на българската история своя диря и  са пример  за всички българи”, каза в тържественото си слово кметът Николай Мелемов.


По думите му отново се прекланяме пред саможертвата, героизма  и себеотрицанието на загиналите по бойните полета на войната руснаци и румънци, финландци, украинци и беларуси, поляци и литовци, сърби и черногорци. За тях България бе последния дом и затова ги почитаме като свои герои.

Мелемов припомни, че в тези съдбовни за Отечеството ни дни сред имената на българските опълченци, участвали в битките на Руско-турската война от 1877–1878 година, са и родопчаните: Вълчо Гайдаров от Момчиловци, Киряк Иван Кехайов от Соколовци, Стою Бобутанов, Иван Георгиев – Комитата и Никола Данков от Райково.

„Българското Освобождение не беше дочакано, то беше извоювано, изстрадано и превърнато в общонационално дело. В името на България нека да бъдем единни и сплотени, каквито са били българите в зората на възродената българска държава. 3-ти март за всички българи е ден на преклонение и вдъхновение.                                                    Да живее България“, каза още Мелемов.

Слово за Трети март произнесе и областния управител Емил Хумчев.

Той призова на този ден се поклоним пред героите, дали живота си за свободата, съхранили духовното ни богатство и запалили огъня на националното възраждане.

Родолюбиви родопчани, представители на държавни и общински структури, партийни организации, училища и институции отдадоха почитта си към загиналите герои за свободата на България и отрупаха с венци и цветя паметниците на героите.

Сред официални гости на тържественото честване на Трети март бяха още председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, секретарят Момчил Николов, командирът на 101 Алпийски полк подполковник Стефан Димов, общински съветници и общественици.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I