Един работещ на 3,6 души в Родопите

Общо 890 милиона лева годишно вадят от заплати трудещите се в Родопите. 62 326 е броят на наетите по трудово и служебно правоотношение в областите Кърджали и Смолян, установи проверка на „Родопи voice“ на база последните данни на Националната статистика.

129 709 е броят на населението в Кърджалийско според Преброяване 2021. Работещите в региона пък са 31 549 души. Средната заплата в областта по последни данни е 1234 лева. Или месечно наетите лица получават общо над 38 милиона лева от заплати. Около 60 000 пък са пенсионерите в региона.

Каква е картината в Смолянско. Малко над 30 000 души са наетите лица от общо 95 536 души население. Средната заплата пък е 1145 лева.

На 3,6 души средно в двете области се пада по един работещ.

Голям процент от населението в региона на Родопите е зад граница. Гурбетчиите пък са и един от основните „икономически двигатели“ в двете области.

„Ако не са гастарбайтерите, много бизнеси няма да могат да съществуват. Сектор „Строителство“, например,  разчита предимно на свежите пари от хората, работещи в чужбина. За много от семействата месечните преводи в евро са единственото спасение за семейния бюджет от години“, коментират за екипа ни експерти в различни отрасли.

По този начин и се обяснява феноменът „Средна заплата от 1200 лева за издръжка на трима души и половина неработещи“.

На снимката: Заплатата на чистачките е статистика, но далеч под 1200 лева

24smolian.com

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I