„Подкрепата на санкциите срещу Русия ще се отрази негативно на България. Ние сме най-уязвими в няколко аспекта. Първият е природният газ. Страната ни употребява 3 млрд. кубика годишно. Две трети от тях са от Русия. Ако не подновим договора с „Газпром”, има опасност Москва да спре други важни за нас доставки. Например легираната стомана, която съдържа никел – този метал увеличава здравината й и поддържа пластичността й. Споменатата стомана се използва главно при производството на предмети, устойчиви спрямо киселини, при създаването на медицински изделия, в транспорта, военната промишленост и др.

Pycия добива 43% oт пaлaдия в света. Този ценен метал се употребява в  автомобилната индустрия, електрониката, химическата промишленост, медицината и т.н. Русия е доставчик и на титан. Той е по-лек от стоманата, но има подобна якост. Това качество го прави незаменим в медицината и строителството.

Ако откажем доставките на природен газ, Москва може да спре доставките на зърно“.

Това прогнозира икономическият експерт и бивш депутат от Смолян Мика Зайкова в свое интервю.

„Първо трябва да се мисли, после трябва да се говори. Имам предвид изказванията на премиера Кирил Петков и вицето му Асен Василев, че няма да преговарят с Русия за доставки на природен газ и ще разчитаме на тази суровина от други източници. Напоследък се говори за газ от Азербайджан и от Катар. Обаче там е работата, че няма как да доставим газа от тези държави“, посочва Мика Зайкова.

Тя допълва, че има проблем и при транспортирането на втечнен газ.

„В целия свят има само 600 кораба, които могат да превозват втечнен газ. Общият им капацитет е 100 млн. куб. м. Т.е. той е много малък. Ще добавя още нещо: всякакъв петрол не може да влезе у нас. Трябва да е с определен вискозитет, с определени качества. В „Нефтохим“ Бургас миксът е строго определен. Голяма част от него – 43%  – е руски газ. Най-страшното е, че ресурсите са от другата страна, а на нас ни трябват. Ако не се договорим с „Газпром“, ще сме на свещи и газени лампи. Обобщавам: нямаме нито ресурси, нито време, нито пари“, категорична е Мика Зайкова.

Планът за развитие…

„Никой не е виждал този план. От това, което чуваме, става въпрос най-вече за завод за производство на гигабатерии, чието предназначение е да съхраняват 6000 мегаватчаса електроенергия. Питам: какво ще слагаме в тези батерии, като се има предвид, че реакторите в АЕЦ Козлодуй, която е нашият основен енергиен източник, са руски и се зареждат с обогатен уран, ама руски. Поради недостиг на обогатен уран пети реактор ще излезе от строя заради ремонт. Не можем да разчитаме само на Мариците, които трябва да бъдат затворени през 2024 г. и 2025 г. Как можа Полша, която разполага с много въглища, да извоюва тецовете й да работят до 2050 г.?! А Германия, втората държава в Европа според залежите на въглища, пък извоюва тецовете й да функционират до 2030 г.! Както виждате, у нас ситуацията е „отпред – змия, отзад – магаре“, посочва Зайкова.

24smolian.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I