24smolian.com/Общество

В православната традиция днес е Неделята на взаимното опрощение. Тя е в навечерието на Великия пост, който започва от утре и в следващите седем седмици подготвя вярващите за празника на Христовото Възкресение.

Църковните текстове, които се четат днес по време на богослуженията, приканват християните да простят и да поискат прошка.

По традиция на този празник младите семейства отиват на гости на своите родители, кръстници, по-възрастни роднини, както и при кумовете. Младите искат прошка на по-възрастните с думата „Прощавай, мамо/тате/бабо/дядо...“, а те им отговарят – „Простено да ти е, и от мен, и от Бога." или „Просто да ти е, Господ да прощава.“

На Сирни Заговезни се иска прошка от всички близки и приятели, на които се поднасят извинения за провиненията през годината, ако сте ги обидили или пренебрегнали в даден момент. По традиция прошка не си искат само съпрузите, защото се знае, че на другия ден може пак да се скарат.

Трапези без месо и семейни събирания с различни ритуали са част от богатата обредна традиция на Сирни Заговезни.

Снимкa: Shutterstock

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I