Катаклизмите в живота ни продължават. И родопчанинът не знае за какво по-напред да мисли – как да оцелява при тази чудовищна инфлация или пък да мисли за последствията от войната в Украйна и по-точно как ще ни се отрази  подкрепата на санкциите срещу Русия и то най-вече доставката на природния газ. Голяма част от хората тази тема не ги вълнува, защото те мислят какво да слагат всеки ден на масата и как да плащат сметките си. Секна, поне на този етап,  и презапасяването с олио и други продукти от първа необходимост.

Вече беше оповестено, че природният газ от първи април поскъпва с 13%.    

 

Прогнозата на експерта

 

Икономическият експерт и бивш депутат от Смолян Мика Зайкова прогнозира, че санкциите срещу Русия ще ни се отразяват крайно негативно.

Страната ни употребява 3 млрд. кубика годишно. Две трети от тях са от Русия. Ако не подновим договора с „Газпром”, има опасност Москва да спре други важни за нас доставки, както и тези на зърно, коментира Зайкова.

Други експерти в тази област са категорични, че ние нямаме изградена необходима инфраструктура, за да доставяме природен газ от други източници. И най-малко две години трябват, за да изградим такава. Не е ясно и как ще се плаща на Русия с рубли и откога ще бъде въведено. Мненията са разнопосочни. Улисани в оцеляването от ден за ден, хората не разбират как ще ги засегне това. Наистина можем да се върнем във времената на режим на тока, а цените на стоките, горивата и електроенергията ще продължават да се увеличават и то драстично. Скоро  предстои домакинствата да получат първите си сметки с увеличение на цената на тока, без дотации от държавата. И след това започва ново увеличение.

 

 

Петролната рафинерия в Бургас е пригодена за руски петрол, категорични са специалистите. 

 

Възможно е вносът му да бъде забранен. Цената на бензина и дизела мина 3 лв. за литър, а до месец ще премине над 4 лева – колкото достигна в някои европейски страни. Нашенци обаче и това ще преглътнат, стига въобще да има бензин и дизел.

„Не вярвам, че ще ни засегнат тези санкции. Вижте какво става в Смолян, хората са по колите, няма място за паркиране. Това означава, че са добре материално. Щом имат пари да си зареждат гориво и да не слизат от колите няма какво да ги съжаляваме“, коментира смолянчанин по темата. „Аз мисля, че ще има режим на тока, поне времето взе да се затопля и денят да става голям. Нищо хубаво не ни чака. Преди два дни купих пакетче майонеза за 1,40 лв., днес е 1,65 лв. Хлябът, 650 грама, гони 2 лв. И само в България е така, във фейсбук публикуват цени на стоки от първа необходимост в чужбина, които са по-евтини отколкото при нас. Отчаяна съм, остана прост народ и избира още по-прости хора да ни управляват. Ако ни въвлекат и във войната, не ми се мисли, страшно е“, споделя родопчанка.     

 


„Олиото и опашките за гориво ще ни се видят приказка.

 

Настъпва глад, мизерия, на тъмно ще стоим, но както винаги ще търпим. Такива сме, затова политиците ни се подиграват. Дори не сме и стадо. Ако бяха други държави на такъв хал, досега да са се вдигнали. Но едва ли някой ще иска да управлява след сегашната ситуация. Възмутен съм и какви фенове сме на украинците и на американците. Както казва великият Радой Ралин- търпи народът наш, той има 500-годишен стаж. Ядосвам се, но няма файда“, коментира възрастен смолянчанин.

Дали ще има юруш към свещите и газените лампи предстои да видим. Отсега е ясно, че каквото и да се случи, родопчанинът го посреща и се спасява поединично. Той така е свикнал и не само той, всички българи.

И така оцеляването продължава в очакване на новото още по-лошо.

Николай Михайлов, 24smolian.com

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I