24smolian.com/Общество

„Бях резервирала стая в хотел в „Слънчев бряг“ за едноседмична почивка през юни. Непосредствено след края на учебната година, нещо като подарък за сина ми. Следейки новините, че украинките не искали да освободят хотелите след 31 май, звъннах на рецепция да попитам дали всичко с моята резервация е наред. Служителката ми каза, че имат леки притеснения, но трябвало да бъда спокойна за моята почивка и, че в краен случай щели да ни настанят в друг хотел на същата верига, ако се наложи“, разказва пред колегите от 24rodopi.com Силвия М. от Кърджали.

„Казах си – Сиси, тази работа не е работа, а си гарантирай почивката в Комотини от рано – тази отстъпих моята стая на някоя украинка, а аз и детето ми ще почиваме в Гърция“, добавя тя.

 

Украинците искат да останат в хотелите по морето и след края на май,

 

когато правителството ще спре да плаща на хотелиерите по 40 лева за бежанец. В същото време в Слънчев бряг вече пристигат първите туристи и много от хотелите с бежанци имат резервации с туристи. В Слънчев бряг притеснени са както хотелиерите, така и украинците.

Това отбелязват в телевизионен репортаж от „България он еър“.

Какво ще правят украинските бежанци след спирането на парите за хотелиерите?

"В момента се създава една лека паника между тях. Съответно хотелиерите и туроператорите сме притеснени, защото отказваме резервации за летния активен сезон. Имаме едно предложение хотелиерите - всеки, който може, да предостави част от своята база за активния сезон", коментира хотелиерът Елена Андонова.

Това обаче може да се случи само ако правителството удължи програмата. За това настоява и Наталия от Киев. Тя се надява да може да остане в хотела поне до есента.

 

„Благодарни сме…“

"Благодарни сме на министерството на България, че ни дадоха убежище и защита. И много молим майките и децата да ни оставят и да не ни местят, защото аз вчера видях условията, където могат да ни преместят с децата. Там условия няма", споделя Наталия.

"Много ни се иска правителството да преосмисли решението си, да се срещне с украинските бежанци, които пострадаха във войната с Русия. Има много разрушени домове. Просто няма къде да се върнем", подчертава Лена.

"Моето наблюдение и на моите колеги е, от гледна точка на настанените в нашите хотели украинци и желанието да ги наемем на работа, срещаме определено отказ.

 

Не назначаваме украинци, защото те не желаят да работят",

 

отбелязва Елена Иванова от Съюза на собствениците в Слънчев бряг.

Част от украинките вече са имали възможност да видят една от базите, където евентуално ще бъдат преместени. Това е детският лагер в Равда. Имат претенции към столовата, която не е ремонтирана. Има и други корпуси, които не са ремонтирани, там не искат да живеят.

В края на юни обаче в лагера очакват първата група деца. Резервации има за цялото лято и не е ясно какво ще се случи с тях. Детските лагери в региона разполагат с около 900 места, а украинските бежанци по Южното Черноморие са близо 40 000.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I