24smolian.com/Общество/Регион

„От предвидени 111 784 кубика дърва за огрев, към момента на територията на Смолянска област, са предоставени 36 221 кубика, или 32% от необходимото количество“.

Това стана ясно по време на работна среща с кметове и представители на общини от област Смолян, ръководството на ЮЦДП-Смолян, директорите на държавните горски стопанства в областта и ДЛС „Извора“, свикана от областния управител Стефан Сабрутев. Темата бе обсъждане, отчитане напредъка и координиране на дейностите по предоставянето на дърва за огрев на местното население за зимен сезон 2022/2023г.

„В държавата един от основните проблеми е енергийният. Нашата област е почти негазифицирана, на места има изградени такива инсталации, но основното гориво са дървата и за това мисля, че трябва своевременно да се вземат мерки, за да задоволим нуждите на населението“, каза областният управител Стефан Сабрутев.

„От това, които заварих в областна администрация, виждам, че е имало  такава среща през април месец и са поети определени ангажименти. И в предвид това, че бившият вицепремиер и министър на земеделието и горите обявиха мащабно пред цялата държава, че ще бъдат осигурени евтини дърва за населението, искам да се запозная и да информирам населението докъде сте стигнали с обещанията на вашите началници за евтини дърва, защото на места вече има напрежение сред хората“, каза още Сабрутев.

„Ние имаме готовност да задоволяваме нуждите на хората по двата начина-предоставяне на дърва на корен, където цените са си старите -5 лв. за кубик иглолистни дърва и 12 лв. за кубик широколистни дърва. Дървесината на склад  е на цени-за иглолистните –от 24 до 27 лв. , за широколистните от 36 до 43,20 лв. Процентът не  е много голям, но търсенето обаче е голямо. Само за сравнение мога да кажа, че през 2020г. за същия период ние сме дали 19 000 кубика, а сега са 36 000. През 2021г. към същата дата са били 14 000 кубика. Изпълнението по стопанства е различно- от 10% най-нисък процент до най-висок 62%  в Широка лъка, в Доспат също добре вървят нещата  -53%.“, каза заместник директорът на ЮЦДП-Смолян инж. Асен Карабов

От страна на общините бяха представени данни за заявените от страна на физическите лица количества дърва за огрев и предоставените до края на м. юли.

Представителите на горските стопанства споделиха, че основен проблем се оказва добивът заради недостиг на работна ръка. Навсякъде има затруднения и със специализирания превоз за дървесината.

За днес бе обявена пресконференция от страна на областния управител по темата.

Очаквайте подробности!


Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I