24smolian.com/Общество/Регион

Наричали са го „Кафявото злато“. Тютюнът формираше огромен процент от приходите от износ за държавата ни. Пълнеше хазната, изхранваше семейства, села, региони.

Всичко свърши. Не че светът спря да купува цигари. Други са причините.

С 89 на сто са намалели тютюнопроизводителите в Източните Родопи. Картината в рамките само на година.

„В миналото произвеждахме по 100 тона, сега едва три“, казват в едно село в региона.

Стопаните са около стотина. В тютюна няма хляб. ЕС орязва субсидиите. В Гърция обаче има, защото държавата подпомага.

„Работих в Клоново стопанство – село Долна махала, община Калояново. От януари до декември 1979 година. При предаването на продукцията получих около 8000 лева“, разказва в съда възрастен родопчанин. Завел е дело в родопски съд за признаване на тази година трудов стаж. Оказва се, че през 2002-ра всички книжа и ведомости в кооперацията са загубени или унищожени при пожар. Опитал се е да ги възстанови, но единствено му била издадена служебна бележка от местния кмет, че това не може да стане.

Въпреки, че в съда свидетелства негова колежка от онова време в кооперацията, магистратите отхвърлиха иска като неоснователен. Показанията били изолирани от „останалите и изискуеми по закон писмени доказателства-като трудова книжка, или друг документ“.

Тази година няма бъде счетена за стаж на бившия тютюнопроизводител, остава му спомена от 666 лева на месец от тютюн през 1979 година. А покупателната мощ на тези пари за времето си, бият всяка евросубсидия към настоящето в пъти.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I