24smolian.com/Коментари

Консултациите при президента започнаха и свършиха с… оръжието за Украйна. Представители на ГЕРБ-СДС бяха при държавния глава, а Даниел Митов не успя да се сдържи: „Страната ни трябва да помогне и с техника на Украйна заради агресията на Русия. Изглеждаме несериозен и слаб съюзник в НАТО, защото не помагаме технически“.

Радев: „Все пак ще ви кажа, че досега никъде не съм срещнал упрек или намек, че сме ненадеждни партньори на НАТО. Никъде няма документ, който да задължава страните да предоставят оръжие“.

Последвал и въпрос от държавния глава за свършеното за десет години по темата за модернизация на армията и воръжението. Отговорът пък: Нали купихме самолети?!

*

Разговори за бъдещето, за евентуален кабинет, за драмите в обществото. Несъздадените все още 8 бойни изтребителя и раздаването на де що ни е останало.

Необходимо ли е да се калкулират щетите ни до момента след три десетилетия мантри за някакво партньорство?

Нарязахме ракетите си, за да влезем в НАТО. От тогава плащаме по един милиард годишно членски внос, вместо тези пари да отиват за модернизация на армията. За да влезем в ЕС спряхме реакторите на „Козлодуй“; спряхме строежа на втора АЕЦ защото Хилъри Клинтън тъй рече; разсипахме селското стопанство, заменено от чужди хранителни вериги; образованието е в свободен полет, просветата се лута из дебрите на проекти с еврофлагове и лога по тях; здравеопазването стана търговия; отворените граници накараха милиони да избягат.

Резултатът е плачевен.

Сега трябва да се разделим и с малкото, което ни остана като отбранителна мощ. Който не храни собствената си армия, накрая ще храни чужди. Стара мъдрост. Но не за зализани перчеми.

Три десетилетия мантри за цивилизационен избор, които ни пратиха на последно място по всички показатели. А най-страшното е, че те оскотиха обществото. 30 години оправия отвориха бездна между привилегированата във всяко отношение политическа каста и обикновения гражданин. Тя не може да бъде преодоляна. И това също е заплаха за националната сигурност. И то огромна. Освирепяло общество, заради осакатяване от собственена марка скалпел, но държан от контролирана от външни сили ръка.

*

И в заключение. Марсел Фрацшер, президент на Германския институт за икономически изследвания (DIW) прогнозира вълна от фалити на германски компании поради енергийната криза: „Много е вероятно през следващите две години голям брой компании да фалират или да бъдат принудени да спрат дейността си. На този фон речта на германския канцлер Олаф Шолц, която произнесе на 20 октомври в Бундестага, изглежда абсолютно детинска. В резюме речта звучи така: „Не съм аз, това е Путин!“.

Размишлявайте какво се случва в Германия и за миг преместете мисълта си върху България и „силите“, с които разполага, за да се справи с това, което ни чака. Кои са приоритетите в една буквално разсипана държава?

На снимката: Времената, когато България имаше за последно истинска армия и въоръжение

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I