Николай Михайлов/24smolian.com/Общество

Съдейки по движението на колите в Смолян, никой няма да повярва на приказките, че градът обезлюдява.Някакъв кошмар е сутрин и в края на работния ден по улиците на областния град от потока от возила. Сякаш извират от нищото. По тротоарите няма хора, а колите вървят една след друга. Домакинствата имат по 3 или повече автомобила. Да не говорим и за изоставените по тротоари и общински терени, които допълнително затрудняват паркирането и движението. Дори и високите цени на горивата, особено през пролетта, не накараха хората да слязат от автомобилите.

Проблемът с паркирането отдавна се дебатира в Смолян. На заседанието си в края на октомври общинските съветници приеха да се въведат пет зони за платено паркиране, чиято експлоатация да навлезе поетапно.

Община Смолян е сключила договор за възлагане на услугата за осигуряване на единен кратък номер от всички мобилни оператори, който ще се ползва за плащане чрез SMS. Доставена и монтирана е вертикалната пътна маркировка в зоните за платено паркиране. Закупени са и предстои поставянето на четири паркомата, фискални устройства, принтери и телефони за екипите, както и осигурено приложение, с което да се управлява и контролира зоната.

Един лев на час, 6 за цял ден

Действието на зоните за платено паркиране ще е в работни дни от 8.30 до 17.30  часа, от понеделник до петък. Цената за един час ще е 1 лв., за цял ден-6 лв., 30 лв. за месец и 200 лв. за година.

Синята зона все още не е въведена, за да се види дали ще има резултат от нея. Независимо от този факт преобладават мненията против нея. Хората нямали пари, инфлацията расте, идва зима и няма подходяща инфраструктура.


Дебатите стартираха в… мрежите

Във фейсбук има и хора, които изразяват мнението, че подкрепят въвеждането на синя зона. Но да не се забравя, че в Смолян не е осигурена допълнителна възможност за алтернативно придвижване, няма и велоалеи. Не е осигурен вътрешноградски обществен транспорт до всички жилищни комплекси и по отдалечени улици - Невястата, Кетевска, Чилингирска, Тиболска и др. Смолян е и единственият областен център, до който се достига единствено с автомобил. Междуградският транспорт не може да задоволи потребностите на жителите на региона, защото след ковид пандемията графикът е твърде разреден и на практика липсва спокойна и свободна възможност за междуселищното предвижване. В града няма частни паркинги, които да осигурят нормална конкурентна среда и алтернатива на платеното обществено паркиране. Липсва транспорт и до гробищните паркове. Смолян е и най-дългият град, в който придвижването е допълнително затруднено от това обстоятелство. Не на последно място и единственият град с толкова скъп таксиметров превоз, а дължината отделно влияе върху използването на този транспорт.  Поради тези причини е необходимо да се осигурят начините за допълнително алтернативно придвижване и паркиране на жителите, които и без това са ощетени, че живеят в труднодостъпен студен планински район, коментират в социалната мрежа хората.

Не е нормално и да заемаш 5 паркоместа

Това е така, но и не е нормално да имаш пет автомобила и да ги паркираш пред къщата си, а съседите да не могат да го сторят. Хората постоянно алармират за такива случаи и казват, че след като може да поддържа пет коли, да им плаща данъци, застраховки, гориво,  значи изобщо не е беден този човек. Другият проблем, изоставените трошки по тротоари и улици, за премахването на които трябва много време и нерви, защото ако нещо сгафи администрацията, собственикът на изоставеното возило може да осъди общината.

Смолян е последният областен град, в който се въвежда платеното паркиране. С експлоатация на Синята зона общинската администрация цели да се въведе ред при паркирането и улиците да се освободят от автомобили, които не са в движение.

Целта е да се въведе ред в движението, в паркирането и въобще в града, а не толкова да се търси финансова изгода, коментират от Общината.

Темата за паркирането постоянно присъства в социалната мрежа. Непрекъснато се  публикуват снимки на фрапиращи нарушения по отношение на паркирани коли и  нагли шофьори, които ги оставят на места за инвалиди, по тротоари, в близост до пешеходни пътеки и т.н. 

Гражданското общество в Смолян е силно като трябва да порицава обществените институции, но когато проблемът опира да самосъзнанието и отговорността на всеки един, няма отзвук.    

Като отидат в Пловдив, София и други големи градове  как плащат и не мрънкат?“, е логичният въпрос.

А и както се казва, винаги си късам нервите, когато ползвам колата псувам, за да намеря място за паркиране, псувам и за да излезна от мястото, защото някой си е спрял, както му е кеф. Изобщо псувам си и си живея…

Тепърва предстои да видим дали ще има резултат от въвеждането на платеното паркиране, което беше оплюто преди да е въведено. Типично по смолянски.


 

 

 

 

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I