24smolian.com/Общество/Регион

86 818, или 90.9%, от населението на област Смолян, са се определили като етнически българи. Към турската етническа група спадат 3 049, или 3.2% от отговорилите лица. Принадлежност към ромския етнос са посочили 483, или 0.5% души.

Това става ясно от обработените данни за региона от преброяването на населението.

Към 7 септември 2021 г. в градовете на област Смолян живеят 60.3% от българския, 11.2% от турския и 59.6% от ромския етнос. Процесът на урбанизация в най-малка степен засяга турската етническа група, преобладаващата част от която продължава да живее в села.

Българската етническа общност преобладава във всички общини на областта с изключение на община Борино, където тя формира 35.3% от населението на общината. В община Девин към турската етническа група са се самоопределили 10.5%

Лицата от ромската етническа група са разпределени териториално във всички общини на областта, с изключение на Златоград и Рудозем. Най-голям е делът на ромския етнос в община Смолян - 1.2%, следвана от Баните - 0.8%, Борино - 0.4% и Доспат - 0.3%.

Българският е майчин език за 90 526 души, или 94.8% от населението, турският - за 3 373 души, или за 3.5%, и ромският - за 443 души, или за 0.5% от отговорилите на въпроса, посочват от Националната статистика.

Лицата, самоопределили се към християнско вероизповедание, са 23 079, или 24.2%. За мюсюлмани са се определили 39 217 лица.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I