24smolian.com/Общество

Кметът на Смолян Николай Мелемов подаде жалба до Административен съд-София, с която иска отмяна на решението на КЕВР за увеличение на цената на водата в Смолян. В нея той настоява решението да бъде обявено за незаконосъобразно, тъй като Общината и гражданите на Смолян са персонално засегнати от него, а дружеството ще генерира и свръхпечалба от 3 млн.лв.

Цената за водата от 1-ви януари е повишена с почти 100 процента, спрямо цената до 30 септември м.г., което не обосновава социалната поносимост за ползвателите на услугата.

В жалбата Мелемов посочва: „В качеството ми на Кмет и законен представител на община Смолян, която е член на Асоциация по Вик Смолян, както и като жител на гр. Смолян и потребител на ВиК услуги в обособената територия, твърдя че за мен е налице пряк и непосредствен правен интерес от обжалване на решението на КЕВР.

Считам, че Решението на Комисията, в обжалваната му част, е незаконосъобразно и постановено при съществени процесуални нарушения, при неспазване на материалния закон и несъобразяване с целта на закона, поради което моля Административен съд – София – град да обсъди доводите, които се излагат  в жалбата, да прецени представените по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и да извърши проверка на оспорения акт в съответствие с разпоредбата на чл. 168, във връзка с чл. 146 от АПК.“

На първо място кметът намира мотивите на оспорения административен акт, с който се увеличават цените на ВиК услугите, предоставяни от „ВиК“ ЕООД гр. Смолян, за бланкетно изложени, като същите не позволяват на заинтересованите лица да формират убеждение, какво точно налага толкова драстичното увеличение на ВиК услугите в сравнение с предходните години. Тоест правото на защита на потребителите е нарушено поради неясни и субективни критерии за изчисляване, водещи до двойно увеличение на ВиК услугите.

Мелемов счита, че са на лице нарушения на административно-производствените правила при постановяването на оспорения акт, като е ограничено правото на част от заинтересованите лица да изразят своите становища, включително и да представят необходими доказателства, като наред с това решението на регулаторния орган е взето при липса на обективна преценка на заявленията и очевидно бланкетно и чисто субективно обсъждане на възраженията и становищата на друга част от заинтересовани лица.

Според него  цялата процедура по одобряване на Бизнес плана на „ВиК“ ЕООД, гр. Смолян за регулаторен период 2022 г. – 2026 г. е опорочена, защото законът изисква и при първоначалното разглеждане на плановете на операторите и при последващо такова след евентуалното им изменение в рамките на административното производство задължително съгласуване от Асоциациите по ВиК.

При постановяване на оспореното решение и по-конкретно в частта по точка 23, с която се одобряват цени на ВиК услуги за 2023 г. в област Смолян, некоректно и неточно  е приложен показателя „Инфлация“, на база некоректно тълкувана информация от Националния статистически институт (НСИ) за съотносимата за периода инфлация.

В конкретния случай, периодът за който се отчита инфлация в оспорената част от решението е 2 месеца – октомври и ноември 2022 г., в размер на 1,622%. Възможността такава инфлация да повлияе на разходите на дружеството-ВиК оператор  е минимална, с оглед преди всичко на периода, за който се прави изменението - два месеца.

ВиК операторът е предвидил да генерира приходи от около 15 милиона лева на година, а в същото време, според разчетите, заложени в бизнес плана, за нормалното функциониране и издръжка на дружеството са необходими около 12 милиона лева. Тоест на база некоректно изчислените нови цени, формирани при порочно проведена процедура, се очаква дружеството да реализира около 3 милиона лева на година свръхпечалба за сметка на потребителите, което кметът счита за накърняващо обществения интерес на ползвателите в обособената територия и утежняващо тяхното социално положение.

Решението обжалват и оспорват пред същата инстанция и общински съветници от Смолян, съобщи председателят на ОбС Ангел Безергянов.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I