Николай Михайлов/24
smolian.com/Общество

Прави впечатление, че вече целогодишно се търсят кадри за определени позиции в сферата на туризма. Камериерки, миячки, чистачки, сервитьори, бармани и магазинери. Търсят се такива кадри не само за предстоящия летен сезон, но все още и за зимния. Дори на места обявите за бармани, сервитьори, камериерки и готвачи са целогодишни.  

Най-големият куриоз е, че в във фейсгрупа за търсещи и предлагащи работа по морето само някой да напише, че търси работа, буквално работодатели го засипват със съобщения.

А бяха времена, когато работодателят избираше работника си. Този проблем с кадрите се задълбочава с всеки сезон, независимо дали е зимен или летен. 

На доста заведения в Смолян са поставени обяви, че търсят работник –кухня, сервитьори и бармани. Разговаряйки с хората, единствената причина да има такова текучество, е ниското заплащане, затова и не се задържали много. Има дни, когато кръчмите са пълни, но независимо от това заплатите са по-ниски.

 

„Вечно казват, че няма пари“

 

Частниците си гледат само тях си, не ги интересува болен ли си, а и това заплащане от 1000 лв. е смешно. Има клиенти, има поръчки, а те вечно казват, че нямат пари, споделя напуснала сервитьорка.

Собствениците на заведения пък се оплакват, че работниците им не са стриктни – не вземат бързо поръчката, не забърсват масите, не са достатъчно вежливи и с обноски, а понякога, за да си плати сметката, клиентът ръкомаха, а сервитьорката е забила поглед в телефона и така…

И едните, и другите имат право.

Бюрото по труда постоянно пуска обяви, от които се вижда, че най-много кадри се търсят в сферата на туризма, строителството, машиностроенето, а също така шофьори, огняри, дърводелци, шивачки.  За повечето от позициите се посочва основно и средно образование. Явно няма много мераклии за подобни работни места.

 


Хората не са глупави вече

 

Работили са в чужбина или си разменят информация. Там за час вземаш по 10-12 евро, а тук в магазин лятото блъскаш по 13 часа без почивен ден за средно 1500 лв. Нов прочит на ползите от ЕС-отнемане на работна ръка, а бг икономиката зацикля.

„Който иска да им работи на нашите пишман бизнесмени, които експлоатират хората за без пари“, споделя жена, която категорично отказва да работи по нашите курорти.   

Действително положението със заплатите по морето не е розово. Камериерки се трудят по 8-10 часа за 900-1000 лв. В заведение един работник е сервитьор, барман и готвач за 1100 - 1500 лв., без в тази сума да влиза бакшишът. Родопчани, занимавали се със сезонна дейност, коментират, че заплатите са по-малки за сметка на часовете работа. Хора, които са от години при едни и същи работодатели, отбелязват, че с всеки сезон  персоналът драстично е намален. Ако в магазин е имало по двама души и са се сменяли, сега работи един човек за повече часове и същата заплата.

Има, разбира се, и точни работодатели, които дават бонуси в края на сезона на съвестните им служители.

 

Младите напускат бързо

 

Друга тенденция е, че младите хора пък напускат бързо. Не ги удовлетворяват условията за работа като брой часове, начало на работния ден, почивки и почивни дни и разбира се –заплатата. Персоналът предимно е от хора над 40 години.  При липса на работещи и качеството на услугата е по-ниско.

Родопчани споделят, че стискат зъби, защото имат кредити за плащане и текущи битови сметки. Може да е тежко и да дават по-малко пари при сезонната работа, но все пак това е начин  да се позакърпи отънелия бюджет, да се плати нещо належащо и да се спестят пари.

И така, ще продължават да се търсят кадри за туризма, като проблемът не е само в заплащането, а и в това, че на много хора не им се захваща и предпочитат професията – „безработен“.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I