24smolian.com/Общество

С 20-30% са скочили таксите за едни от най-ползваните от гражданите банкови услуги за една година - откриване и поддържане на разплащателна сметка, внасяне и теглене на пари на гише, както и различни банкови преводи.

Това показват публикувани наскоро данни на БНБ за средната тарифа на услугите, предоставяни по разплащателни сметки през 2022 г. Данните са към края на 2022 г. и не отразяват предприетите от редица банки увеличения на таксите в първите месеци на 2023 г. и обявените предстоящи поскъпвания през пролетта, пише "Сега".

Таксата за откриване на разплащателна сметка за една година се е вдигнала до средно 3.18 лв. - преди година средната тарифа е била 2.52 лв. Ако към сметката има и дебитна карта таксата за откриване се е увеличила от 1.57 лв. на средно 2.15 лв.

Месечната поддръжка на разплащателната сметка също е поскъпнала в последната година, ако към нея няма дебитна карта - банките прибират всеки месец средно по 3.73 лв. за обслужване на сметката, докато година по-рано таксата е била 3.37 лв. Ако тя е в пакет с дебитна карта месечната такса през 2022 г. леко пада от 2.45 на 2.37 лв. и това е единствената услуга, за която се отчита поевтиняване.

Припомняме, че някои от големите банки в страната премахнаха преди две години депозитите и спестовните влогове и преоформиха парите по тях в разплащателни сметки. Такива сметки не само че не носят никаква доходност на титулярите, но и всеки месец парите в тях се топят заради такса обслужване и таксите по внасяне и теглене на суми.

Сериозно се е оскъпило внасянето и тегленето на пари по сметка за последната година, показват данните на БНБ. Ако през 2021 г. за внасяне на суми до 3111 лв. се е начислявала такса от средно 0.87 лв., през м.г. тя вече е 1.20 лв., а таванът на сумата е свален до 3064 лв. Над тази сума банките начисляват средно 0.23%, но не по-малко от 2.50 лв. За теглене на пари в брой от разплащателна сметка на гише таксата е 3.55 лв. средно за суми до 1000 лв., но за по-големи суми таксата става доста по-голяма - 0.58% от изтеглената сума, но не по-малко от 6.50 лв. Предната година за теглене на пари от сметка банките са начислявали средна такса от 0.48% от сумата и минимум 4.38 лв.

През последната година съществено бе завишена таксата за теглене на пари от банкомат. През 2021 г. например банките взимаха за това средно по 26 ст. при ползване на собствените им банкомати и 1.14 лв. при теглене на пари от банкомат на друга банка. Година по-късно обаче бе въведена такса, която вече е процент от теглената сума и това значително оскъпи услугата - 0.13% и минимум 0.30 лв. за собствен банкомат, и 0.18% и мин. 1.39 лв. за теглене на пари от чужд банкомат.

Поскъпнала е и услугата за плащане на сметки за ток, вода, парно и пр. през разплащателна сметка. Средната такса през 2022 г. е 2.48 лв., докато година преди това - 2.08 лв. Ако плащането е към сметка на друга банка таксата скача до 4.65 лв. средно, при 3.92 лв. година преди това.

Повишени са и таксите за банкови преводи, нареждани на гише. На хартиен носител към платежна сметка при същата банка средната цена на услугата е 3.05 лв. при 2.34 лв. преди година. Ако преводът е към платежна сметка при друга банка таксата е 4.90 лв. средно при 4.11 лв. преди година.

Леко, с по една-две стотинки, са пораснали за една година и таксите за онлайн банкиране, става ясно от публикуваната от БНБ таблица за осреднените такси за 2022 г. Централната банка изготвя сравнителни таблици със осреднените такси по разплащателните сметки от 2017 г. насам, след като евродиректива задължи банките в ЕС да създадат условия гражданите лесно и на поносима цена да може да си откриват сметка, да имат дебитна карта и да правят плащания. Целта е да се помогне на бедни хора, на младежи, студенти, мигранти и пенсионери - които най-често са извън банковата система - да ползват някои от най-популярните финансови услуги. Това става чрез откриване на т.нар. платежна сметка за основни операции. БНБ може да ограничи таксите единствено по тези сметки. Цената на услугите по тях не трябва да надвишава осреднената тарифа по стандартните разплащатателни сметки, която публикува всяка година централната банка.

Както многократно сме отбелязвали, проблемът е, че банките не желаят да предлагат такива платежни сметки, уточнява изданието. Често банковите служителите изобщо не знаят за "евтините" сметки или подвеждат клиентите, като им обясняват, че те са само за социално слаби, на които да се получават помощи. Има обаче още едно сериозно ограничение пред ползването на платежна сметка за основни операции - потребителят не трябва да има сметка в друга банка.

Снимка:pixabay.com

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I