24smolian.com/Общество

„Много хора се друсат. От ученици, през работни и безработни, дори до бизнесмени. Няма профил-нито на дилъра, нито на клиентите…“.

Това шокиращо твърдение е на млад мъж, познаващ „улицата“ в детайли. Споделено за колегите от 24rodopi.com.

През съдилищата за притежание на наркотици в Родопите минават хора с всякаква образователна степен.

Само преди дни общ работник от село в региона бе наказан с глоба в размер на 1000 лева. В него били открити 4,31 грама канабис. Случаят бе определен от магистратите като „маловажен“.

 

***

 

-Бачкаш ли, скапаняк?

-Дааа, к`во да пра`я…

Чат между двама млади мъже. След като си тръгва от работа, бачкащият решава да изпие пътьом две бири. После си купува бутилка водка и тръгва към дома си. Отбива се и до местна джамия. Край храма по пейките по цял ден висели „безработни роми“, които продавали канабис. Почти през ден си купувал от тях. Взел си две „топчета“ за 30 лева и продължил. Върви и си пие в движение от бутилката. Когато я преполовил го спрели полицаи. „Бях вече толкова пиян, че си изтървах тревата“, разказва мъжът по-късно в съда. Както и какви ги върши след работа.

Случка от град в Родопите. Един малък пример за тоталната деградация на едно общество. Хора на помощи продават дрога край храм, бачкатор пък дори няма търпение да се прибере и да седне на маса като „бял човек“, а се налива с алкохол вървейки. Като се прибере ще се и надруса. Този път обаче полицаите му развалили програмата…

 

***

 


Цял ден бичи в завода, а вечер… Вечер просто прави още пари. Като продава хероин. Случка от родопския град. Млад мъж си заработва с дрога, а предприятието, в което е служител, се хвали с едни от най-високите заплати.

Само хвалби.

Дилърът на най-страшната дрога дори не си прави труда да върти сделките някъде на по-такова място. Напротив. Мързи го да излезе и вика клиентите си да му дойдат на вратата. Дори им звънял, за да ги провери, дали не са свършили предишното количество. Напомня. Бизнесмен.

Всичко това стана ясно в съда, след което мъжът получи ефективна присъда.

Един работник по-малко, а липсват и квалифицирани кадри.

 

***

 

Общество в безтегловност. Някакъв свободен полет към бездната, но в забавен кадър. За да не се почувства скоростта. До това положение стигнахме със задружни усилия. Счупихме всички стълбове на нормалността и всичко се стовари върху главите ни. Някои дори не го усетиха. Чу се само ударът на кухо. В редките моменти на прозрение може би ще осъзнаят, че пътят свършва, в скалата. Но и това е въпрос на сажди, които ще останат след пожара на деградацията.

Защитни реакции това общество няма. То е с разбит имунитет, а никой не се оглежда за ваксини.

И поради тази причина абсурдите стават ежедневие.

„Въпросния ден носех марихуаната за лична употреба. Слагах я в листче, имам предвид листче за пушене – добавя се тютюн и картонче, свива се и се пуши. От едно топче правех една цигара. 1 грам слагах. Това е доста силно, ама... Имало е случаи да деля и този грам на няколко цигари…“, обяснява се в съда друг млад мъж.

 

На снимките:

-Наркоплантация в жилище, снимката е на Прокуратурата

-Сигнал до Спешна помощ заради припаднал мъж на малка уличка в града. Медиците идват и… не могат да доближат човека в безпомощно състояние. До него се е сгушило огромно улично куче. И екипът не смее да припари. В този момент зверски пияният се разбужда и пробва да стане. Безуспешно. Песът до него стои и го гледа с любов. Пак пробва, пак не става. Накрая просто прегръща кучето и се унася в алкохолна дрямка с него.

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I