24smolian.com/Коментари/Политика

Днес се срещат задържаният за една нощ бивш премиер Бойко Борисов и бившият министър-председател Кирил Петков, който ще се запомни с… „Аз арестувах Бойко Борисов“.

Целта е да си стиснат ръцете за общ кабинет.

Аха се е случило и са заплюли в лицата 669 924 избиратели на ГЕРБ-СДС и 621 069 души на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Това ще бъде резултатът от предизборните заявки и неизпълнените обещания.

Борисов има проста сметка: 69 „мои“ депутати и още 64 от „Промяната“ правят 133 – достатъчна бройка за съставяне на правителство.

Реално към тази сутрин ГЕРБ има по-висок и по-сигурен резултат – 111 народни представители. Това са 69-мата от ГЕРБ-СДС, 36 от ДПС и 11 от ИТН. Остава само Борисов да убеди Корнелия Нинова (разговор по мъжки) за добавка от 23 към уравнението "Кабинет за спасяването на България".

Но политикът от Банкя, който в предизборния период имаше чести срещи с дипломати, предпочита да се пазари с Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов, защото е убеден, че и той, и те си имат общ началник. И, че този външен фактор няма да позволи унижението за Борисов – да изкомандва своите да подкрепят втория мандат на „Промяната“, но без свои министри.

Наглед обаче вариантът с втория мандат също върши работа на Борисов, ако може да си позволи да прилага типични прийоми за родната политика.

Кабинет на ПП-ДБ ще мине с гласовете на ГЕРб без проблеми. Топката остава в полето на коалицията на четиримата. От тук насетне Борисов може да вади пуканките. Изпълнил е задачата за „евроатлантическата спойка“, а всеки негатив ще се пише на чужд гръб.

„Трябваше да спасяваме страната“, може да мине пред партийното ядро и пораженията няма да са толкова големи на следващия вот.

В същото време обаче ПП-ДБ ще трябва да вадят кестените от огъня. Темата Украйна, оръжия, Истанбулска конвенция, маскирана като „домашно насилие“, ще се залепят като още излишна мазнина на безформено туловище.

С този ход Борисов може да стопи най-сериозния си противник към момента и да гледа смело към бъдещи избори…

Сметките на Борисов са едно, готовото уравнение на ГЕРБ – друго, а съвсем различна е аритметиката на България.

За нейното решение трябва да се направи нещо много просто – без популизъм и предизборни речи депутатите да постигнат съгласие в името на България и в пленарна зала да гласуват бюджета и приоритетните закони за паричния поток от Брюксел.

Всички останало е неизпълнение на предизборните обещания и действия на национално безотговорни народни представители, които ще получават между 6 400 лева и 9 900 лева на месец.

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I