24smolian.com/Общество

Прокуратурата си върши работата в интерес на държавата и народа, а някои политици, олигарсите и мафията имат интерес да продължи това, което се случва през последните десетилетия и някои наричат преход. Просто защитават засегнатите интереси на престъпността, а не тези на хората. Ние сме последната преграда пред престъпността…

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в интервю за breaking.bg

Според него се плаща на американски лобисти за дискредитиране на прокурори и за отстраняване на висши полицаи.

 

– Господин Гешев, бихте ли коментирали становището на министър Зарков, че всички нас ни разследва някой, който не ни е подчинен и така трябва да стане за Вас?

– Първо искам да поздравя всички български граждани и да пожелая здраве и благодат. В тези дни на светлата седмица трябва да проявим смирение и да се замислим за страданието и силата на духа. Да осъзнаем, че разделението и омразата ни правят слаби, че се рушат основите на държавността, че дори и нашите партньори престават да ни уважават.

Тъжно е възрастните хора, работили цял живот за България, да треперят за живота и здравето си. И не само това. Така че днес едва ли е денят да се занимаваме с несериозни теми като тази с изказванията на министър Зарков. За мен е важно прокуратурата да продължи да прави всичко възможно да се грижи за сигурността на народа ни. Да остане стабилна, защото хората имат нужда от силни институции, каквито за съжаление почти не останаха.

 

– Как си обяснявате, че най важната тема сте Вие и прокуратурата, а не цените, икономическата и социалната криза?

– Пропуснахте и конституционната, защото безпрецедентно сме и в конституционна криза. Достатъчно е да кажа, че ВСС и ИВСС са отдавна с изтекли мандати. Обяснявам си го с това, че ние си вършим работата в интерес на държавата и народа, а някои политици, олигарсите и мафията имат интерес да продължи това, което се случва през последните десетилетия и някои наричат преход. Просто защитават засегнатите интереси на престъпността, а не тези на хората. Което вече не е никаква новина.

Ние сме последната преграда пред престъпността. Затова разбирам неистовите напъни да бъде дестабилизирана и прокуратурата. Обединяват се олигарси, свързани с Русия, като Цветан Василев, политици, криминални авторитети като лицето, известно като Къро, журналисти, издирвани от Интерпол и обикновени престъпници. Виждаме как плащат на американски лобисти за дискредитиране на прокурори и за отстраняване на висши полицаи. И това е най-малкото.

Интересно ми е колко ли струва теоретично един лобистки закон за закриване на съда „Антимафия“ например. Това някои наричат реформа. Но правилната дума е разруха на държавността в интерес на мафията и някои работещи с нея политици. Има бум на престъпността и особено на организираната. По-добре ли сме от тази „реформа“? Всеки български гражданин във всеки български град и село може да си отговори. Видно е за всички и едва ли трябва да го обяснявам. Но съм сигурен, че това мотивира колегите ми да работят още по-активно в интерес на народа. Май вече не остана почти никой, който да мисли за нещо друго, освен за личното си благополучие.

 

– Заради това ли е бързането и на Зарков, и на партиите за съдебна реформа, при положение че в предишното НС правната комисия реши да се допита първо до утвърдени юристи и конституционалисти по тази тема?

– Естествено. Но вижте дори и вие, въпреки че сте опитен журналист, използвате клишета, които са част от хибридната атака срещу съдебната власт. Къде виждате „съдебна реформа“ в този закон за дестабилизиране на прокуратурата и държавата, като се образуват по доноси дела на главния прокурор и заместниците му? Това ли ще реши проблемите на хората с престъпността? И се питам каква е платформата на някои „прокурорски партии“ извън темата за главния прокурор? Къде им е политиката за интересите на българските граждани? За народа ли работят или за мафията и личния си интерес? Риторични въпроси. Ясно е, че засегнатите от работата на прокуратурата отдавна се обединяват.

Сега просто покрай случая, който показа СГП, станаха видими тези връзки. Включително вероятно и с някои политици. Станаха видими и руските връзки във всичко това. Ясни са отношенията на Цветан Василев с олигарха Малофеев, който е в санкционния списък, както и с Малинов, който пък е в един друг списък. Иначе какво може да ги обедини всички тези хора? Само едно – това че прокуратурата си върши работата.

В мое лице те виждат пречка и са се концентрирали по всякакви линии. Компромати от т. нар. журналисти и не само от сайта „Бърд”, плащане на 350 хиляди долара като последен транш на американски лобисти, 400 000 евро приготвени за отстраняване на висш полицай. А един бивш министър на вътрешните работи вероятно се е срещал и с криминално известни лица, за да търси и той нещо за мен, освен археологическото изследване на дипломата ми. Ако този министър вкарваше толкова енергия в борбата с престъпността, може би щяхме да сме най-сигурната страна в ЕС.

 

– Чувствате ли се „виновен” за неприемането ни в Шенген, както бяхте виновен и за Плана за възстановяване и развитие? Според същите стратези нямаше да получим нито евро, ако не махнем главния прокурор, а парите дойдоха и без тази „реформа”. През зимата Христо Иванов обяви, че докато сте главен прокурор, цените на стоките и услугите ще растат нагоре.

– В друга държава някои от тях нямаше да стигнат и до юрисконсулт на някоя община. Тези хора трябва да са виновни пред обществото, че унищожават институциите и държавата ни. За които са загинали хиляди достойни българи. Друг е въпросът защо позволихме да стигнем дотук и да ни управляват такива като тези. Ясно е, че едно правителство включи в Плана за възстановяване и устойчивост ангажимент за приемане на този закон, противоречащ на конституцията и базовите правни принципи. За да могат да кажат, че това е изискване на европейските институции, за да ни отпуснат парите по тази линия. Какво общо има бизнес средата с прокуратурата? А точно в тази част е включен ангажиментът за приемане именно на този закон. Друг е въпросът и че са отпуснати средства по него въпреки твърденията за това, че няма да ни се даде нищо, ако не се приеме. Гледат в очите и лъжат българския народ! И ако беше само за това – добре. Но май за всичко е така.

Същото е и за Шенген. ЕК каза, че сме покрили техническите критерии. Ако някой тайно е поемал други ангажименти, да си каже. Утре могат да поемат така ангажимент да опитаме да станем пак 16-та република или абсолютна монархия. Пълни аматьори, които мислят само за себе си.

– И все пак да повторя въпроса си за г-н Зарков?

– Виждам, че сте упорит. Несериозно е да обсъждаме тази тема. А и няма тема, ако си юрист. Все едно слушам агроинженер да говори за право или обратното. Юрист за агроинженерство.

Много тъжно е да си министър на правосъдието, макар и служебен, и да не познаваш Конституцията, законите и практиката на Конституционния съд. Или да я познаваш и въпреки това да говориш на елементарно политическо ниво. Препоръчвам на г-н Зарков да прочете становището не на прокуратурата, а на Върховния касационен съд относно т. нар. законопроект. Ясно е, че той повтаря този на един от предишните му колеги, г-жа Йорданова, и явно е писан извън неговото министерство. Защото, ако случайно не е така, запознавайки се със становището на ВКС, човек може да остане с неправилното впечатление, че в Министерството на правосъдието няма юристи. Тъжно е и министър на външните работи като г-н Милков, да не знае, че няма проектозакон за отчетността на главния прокурор или че сме покрили като страна всички изисквания за Шенген. Поне това е позицията на ЕК. Трагично или комично. Въпрос на гледна точка.

Интервю на Стефан Ташев

 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I