Николай Михайлов/24
smolian.com/Общество

Празниците отминават и така до следващите, но дори не се замисляме какво празнуваме. За повечето от нас е важно да пазаруваме, да пием и ядем и да не забравяме да постваме софри и манджи във фейсбук. Така си създаваме настроение, а и да видят всички какви домакини са жените. Каквото и да се случи с Иисус Христос, ние плюскаме, бяха написали хора в социалните мрежи.

По Коледа започваме със сармите и пържолите, а на Великден с яйцата, козунаците и чеверметата. Тъжно и шеговито звучеше пост във фейсбук, че ако вие не сте си постнали яйцата и козунаците сте силен човек. Тези пък, които ходят на църква главно отиват на Велика събота да си вземат от благодатния огън и си тръгват. Преди това на Цветница е важно да се снабдят с върбови клонки и с това вярата им се изчерпва.

 

Царството Небесно не е ядене и пиене

 

По Коледа празнуваме Рождество Христово, а на Великден –Възкресението на Божия син, но него го няма в нашия живот. 

Има купчина козунаци и яйца, аранжирани с икони и свещи. А всъщност Възкресението е преход към вечния живот. Царството Небесно не е ядене и пиене.  Но при нас всичко външно, всичко материално, е станало основно съдържание в нашия живот. Затова и целият ни духовен живот се свежда до въпроси, какво може и какво не може, и хората питат свещениците дали при починал преди Великден могат да боядисват яйца, кога могат да ходят на гробищата, могат ли да оставят яйца на гроба или не могат. Ако може е добре, ако пък не може, то ще се случи някакво бедствие в семейството.

Храмът е дом за молитва, но там звънят мобилни телефони, водят се разговори по време на служба. Но това не е проблем, проблем е ако запалиш свещ от друга свещ. Тогава ще ти бъде направена забележка от някоя баба и ще чуеш, че не е на хубаво.

 


И така празниците ни минават в пазаруване, суетене, гости, трапези, харчове.

 

Изпълняване на някакви обреди, за които никъде не е писано, но суеверието е по-силно. Суеверието е липса на вяра и е завладяло повечето хора. След празниците идват делниците – пак сме ядосани, не сме щастливи, не ни стигат парите, децата и шефът ни ядосват. Псуваме кой как е паркирал. В домовете пак настъпва раздразнение, скандали и взаимни упреци. По магазините и заведенията става пусто и така до следващия празник.

Всичко това в действителност няма никакво отношение към смисъла на празниците, защото те са станали фикция, изродили са се до комерсиален ритуал в един безбожен и опустошен свят.

Вместо да украсяваме яйцата, не е ли по-добре да украсим душата си. Да направим добро, да дадем от трапезата си на някой беден, да се усмихнем на непознат, да прегърнем любимите си хора, да поискаме прошка от някой, който сме наранили.

 

Животът е направен от малки неща.

 

Изразяването на любов и грижа е това, което наистина има значение и нека пак да си празнуваме.  

Всички чакаме и се надяваме да бъдем щастливи. Но за да се случат по-добри събития в живота ни, трябва и ние да се променим – да бъдем по-добри, смирени и човечни. На това ни учи Божият син, който на кръста понесе греховете на човечеството, за да имаме вечен живот. 

Share To:

24rodopiavtor

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I