„Мисия Смолян" - работодател №1, хокеят - спорт №1

 

Елена Хаджиева

 

Религия и работа. Това са двете неща, които най-много ангажират свободното време на децата в Родопите, особено през лятото.

Традиционно и тази година в Смолянско мюсюлманските курсове ще обхванат 600 деца от областта. Те ще започнат от 1 юли и ще продължат през цялата лятна ваканция. Програмата на уроците в джамиите предвижда занятия 5 пъти седмично, по 3 часа на ден. Преди началото на летните курсове за 50-те преподаватели по Коран ще бъдат организирани обучение и семинар. Дечица, предимно от селата в областта, посещават тези курсове, като най-много се събират в общините Мадан и Рудозем.

Кризата и тежкото състояние на бизнеса за пореден път ще рефлектира върху наетите деца за сезонна работа в областта. Тази година, за разлика от предишните, едва пет са издадените разрешителни за работа на непълнолетни лица в региона от началото на годината. Предимно младежите ще работят при свои близки или родители. Представители на бизнеса в региона коментират, че заради кризата не могат да наемат квалифициран персонал, а да не говорим за ученици. Преди години в региона издадените разрешителни бяха десетки, но в момента се отчита значителен спад. В област Смолян все повече деца търсят работа, за да подпомогнат семейния бюджет и да съберат някакви пари преди училище.

Най-големият работодател за децата и тази година ще се окаже Община Смолян. Лятната бригада „Мисия Смолян" ще обедини близо 700 деца в мисията да разкрасят и запазят чист родния си край. Възрастовата граница на участниците е от 15 до 17 години. Важно условие е учениците, към датата на подаване на документите, да са навършили 15 години. Докато преди години всички деца свързваха лятото със заслужена почивка на село при баба или пък на почивка след тежкото даскало, то сега нещата са коренно различни. Масово учениците търсят работа през лятото, с която да припечелят някой лев.

През последните години пък, единственият спорт, който успява да привлече вниманието на младите и да ги накара да излязат от кръчмите и залите за интернет е хокеят на трева. Особено в рудоземското село Чепинци. Сякаш на шега нетрадиционният спорт за Смолянско се е превърнал в едно от любимите занимания за родопските деца. Наред с постиженията и купите, талантът на някои играчи вече е забелязан и те са викани в националния отбор.

 

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I