Николай Михайлов
 
 Въпросът с перспективата на Смолян не влиза особено в дневния ред на хората от града. Едни смятат, че областният център е със затихващи функции, други са оптимисти, а трети пълни песимисти.
Разговарям с няколко мъже, които пият сутрешното си кафе на едно от заведенията в центъра на града. 66-годишният Стоян е убеден, че България няма да я има до 2030 г., защото населението ще се циганизира, та камо ли Смолян. „Определени сили икономически ще заробят по–бедното население, затова се строят от години усилено и толкова джамии в селата, където преобладава мюсюлманското население. Нищо хубаво не ни чака", обобщава Стоян. „Вижте как хората напускат. За десет години с над 20 хиляди се е стопила областта ни и като имате предвид, че това са данни от статистиката. Реалният брой на изселилите се е много по-голям", смята той.
Другият ми събеседник Севдалин, който е на 43 години, не мисли така. Според него красотата на Родопа планина ще спаси Смолян. „Наблюдавайте как се съживиха селата като Арда, Могилица, Смилян и други. На хората им писна от шумотевицата в големия град и ще дойде време, когато напусналите Смолян ще се завърнат, а други ще си купуват имоти тук. Предимствата ни са много", обяснява Севдалин. „Няма престъпност, чист въздух, спокойно си изпращаш децата на училище и не се притесняваш, че нещо може да им се случи. А вижте какво става в големите градове – кражби, убийства на деца, като на война е. Туризмът е най-голямата перспектива. Красиви пещери, природни местности, мек климат", смята родопчанинът.
А Данчо, също от компанията, допълва, че ако се рекламира и отрицателната йонизация, Смолян ще стане хит. Данчо е от поколението, което помни усиленото строителство на Новия център и е категоричен, че политиката на тогавашния първи Тодор Живков е била правилна да се съживи Смолян и да заприлича на „перла на Родопите". „Тогава е имало истинска политика за хората, а сегашните „мискини" работят срещу тях–затриват образованието, здравеопазването и икономически цели градове", категоричен е 72-годишният мъж. Носталгията по Живковото време не приключва, защото постоянно се правят сравнения „преди" и „сега".
Хората смятат, че ако пак има специална политика за развитие на този регион, той ще оцелее и на поредните предизвикателства на времето. Начините са да постъпват пари от европейски проекти за разкриване на нови производства т.е. да се създадат преференциални условия за малкия бизнес, да се оправи инфраструктурата, за да идват повече туристи и най-важно е, че липсва добра реклама, която да презентира Смолян и Родопите. „Вижте гърците как от всяко камъче правят история. Лятото посетих Самотраки и обясняваха, че оттук е минал апостол Павел с кораб и е посетил острова. Дори са изградили параклис на мястото, където е бил. И туристите се снимат, пък дали е минал или не – Библията не дава отговор, но важното е рекламата", смята възрастният мъж. Той предлага да използваме легендите за митичния Орфей и любимата му Евридика. Данчо приветства идеята, че село Гела посреща туристите с табела –„Добре дошли в родното място на Орфей".
Трябва да се търсят варианти да популяризираме историята си и това, което е полезно за туристите. Хората са категорични, че и за това трябва да се обединят усилията на местната власт, бизнеса и културната общност.
Не всичко е загубено за Смолян и Родопите и историята го показва. Мъжете са категорични, че родопчанинът е оцелявал и в по-трудни моменти на робство. Животът в планината го е направил силен и в кризисни ситуации той пак показва силата си, а много често е и непредсказуем. 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I