По повод свещения за мюсюлманите празник Рамазан Байрам кметският наместник на село Стояново Божидар Ангелов посети 102-годишната Анифе Хасанова Делиахмедова, която е от най-възрастните жители в Източните Родопи.
Той отиде в родния й дом в Паспал, където й целуна ръка. Селото се намира край главния път Кърджали – Смолян, на границата между двете области.
Селският управник пожела на столетницата крепко здраве и още дълго да радва деца, внуци, правнуци и праправнуци.
Въпреки преклонната си възраст родопчанката, висока само 160 см, е в добро здраве. Родена е на 15 октомври 1912 година в Паспал в бедно земеделско семейство. Омъжва се в родното си село и отглежда четири деца. Има над 15 внука, правнука и праправнука.
През целия си живот не е спирала да работи. Занимавала се е със земеделие и животновъдство. Не се е ограничавала от никаква храна. Не познава лекар и никога през живота си не е взимала хапчета. Съветът, който дълголетницата отправя към днешните млади, за да съхранят своята жизненост, е прост и мъдър – да се трудят.
„Въпреки годините майка ми Анифе е много ведра, чува добре и няма никакви проблеми със зрението. Даже може да вдява игла и да шие", разказва снаха й Радка, която се грижи за столетницата. Помагат й още съпругът Георги и синът му Симеон.
„Повече от 45 години съм покрай нея. Никога досега не съм чула лоша дума от майка ми Анифе", казва още снахата.
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I