„За земеделците в Родопите новият програмен период 2014-2020 г. е ново предизвикателство за подобряване на живота в планината, за намаляване на бедността и за икономическо развитие на общините в област Смолян", заяви евродепутатът Неджми Али по време на семинар в Смолян.
Групата на Алианса на либералите и демократите в Европа „АЛДЕ" организира серия от семинари „Развитие на селските райони в периода 2014 - 2020 г.". Съорганизатор е Сдружение на общините „Толерантност".
Близо 100 души от област Смолян се запознаха с европейската земеделска политика за България в новия програмен период по време на лекциите на 27 и 28 юни.
„Огромният интерес и повдигнатите въпроси показват, че подходът е правилен. Вярвам, че получената информация ще стигне до максимален брой земеделски стопани и те ще бъдат активни при регистрацията за кандидатстване по отделните мерки, което ще стартира през януари 2016 година", отбеляза евродепутатът от АЛДЕ Неджми Али.
„За програмния период 2014-2020 г. Република България ще получи 2,338 млрд. евро за развитие на селските райони чрез Програмата за развитие на селските райони", посочи изпълнителният директор на „Толерантност" Бюрхан Абазов, който бе един от лекторите. Той разкри възможностите за финансиране и подпомагане на общините чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.
„В съответствие с целите на политиката на ЕС за развитие на селските райони Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г. има три цели:
Повишаване на конкурентоспособността и балансирано развитие на селското  и горското стопанство и преработващата промишленост; Опазване на екосистемите и устойчиво управление, използване на природните ресурси в земеделието, горското стопанство и хранителната промишленост, предотвратяване на климатичните промени и приспособяване към тях;  Социално-икономическо развитие на селските райони, осигуряващо нови работни места, намаляване на бедността, социално включване и по-добро качество на живот", заяви Ализан Яхова, експерт по програмата за селските райони. Тя говори за възможностите за финансиране на земеделските стопанства.
Експертът Бозова пък говори за оперативната програма „Конкурентоспособност". 
24smolian.com
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I