Единственият по рода си хайдушки поход в страната ще се проведе тази година за трети път в Смолян. Членовете на сдружение "Родопски хайдути" организират поход, който няма никакъв аналог в страната и е далеч от всички комерсиални мероприятия, съобщиха организаторите за 24smolian.com..
 Той ще тръгне на 28-ми август от параклиса „Свети Спас" над Устово. Крайната точка ще бъде един от най-старите параклиси в околията – „Боже име" над село Бостина. Керванът ще тръгне със стара каруца с дървени колела, както и 4 коня. Всички участници  ще са облечени с носии и хайдушко въоръжение. През цялото време на сборището в местността, ще бъде изграден бивак, ще се използва само стара посуда, ще бъдат готвени родопски ястия, а в събота ще се направи и "хайдушко чеверме ". Същият ден ще се проведат и хайдушки игри.
Мероприятието ще бъде разделено на няколко части, като първият ръкав от похода ще тръгне в петък / 14 човека / от кв.Устово. В късния следобед към лагера ще се присъедини още една група от 5 човека. В съботния ден ще има и трети лъч, в който ще се включат 10 човека, тръгвайки от село Бостина. Оборудването е задължително за всички, както е забранено и идването с превозни средства. За преноса на багаж и хора ще бъдат изпращани периодично коне.
„За членовете на Сдружението това са най-вълнуващите дни от годината, в които всички ние се пренасяме в едно друго измерение години назад.
Походът ще бъде в чест на всички онези родопски комити и люде, които взеха дейно участие в подготовката и  действията, свързани с Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., Тодор Хвойнев, Лютата, Христо Стоев-Лакудата и Таньо Стоев от село Чокманово, Бечо Даракчията, Костадин Макрелов, Пею Шишманов и знаменосецът на четата му Кольо от село Славейно  и много други знайни и незнайни родопчани.
Вечна признателност!", се казва още в съобщението на Сдружение „Родопски хайдути". 24smolian.com 
Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I