Смолян се нарежда на второ място сред регионите в страната по излишни болнични легла, заедно с този на Кърджали, Пловдив, Пазарджик и Хасково. Това сочат данните в проекта за Национална здравна карта. Според него леглата по специалности у нас са разпределени неравномерно и много често несъобразено с реалните нужди на населението.
„Към момента България разполага с 38 000 болнични легла, което прави по 7 на 100 000 души население при стандарт в Европа от 4. 3 800 от тях ще бъдат преобразувани от легла за активно лечение в легла за продължително лечение", посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски в понеделник в Кърджали. Той допълни, че за първи път в страната ще има 3 клинични пътеки за продължиително лечение на пациенти. Зам.-министърът бе категоричен, че в страната няма да се закриват болници.
Най-голям е излишъкът от легла в хирургията, ортопедията и травматологията, гастроентерологията, белодробните болести. Липсват легла за продължителнолечение в психиатрията и детските болести.
24smolian.com

Share To:

24rodopi

Post A Comment:

0 comments so far,add yours

Съдържанието на 24smolian.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24smolian.com, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24smolian.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24smolian.com.
Използването на графични и видео материали, публикувани в 24smolian.com. е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона.
24smolian.comне носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите.
Администраторите на блог-форума запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.


Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I Родопи Смолян - FACEBOOK I